SZTE Info

Ehezok_viadala_nyito

És sose hagyjon el benneteket a remény! - Az Éhezők Viadala és a történelmi valóság

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Az SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Jelenkori- és Összehasonlító Történettudományi Doktori program hallgatója, Lengyel Ádám előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Éhezők Viadalát egyszerű elintézni annyival, hogy egy látványos disztópia, de semmi valóságalapja. Lengyel Ádám előadásában arra vállalkozik, hogy összeszedi a filmekben található történelmi utalásokat, és motívumokat, illetve felvázolja, vajon elképzelhető-e egy ilyen társadalmi berendezkedés a jövőben. Lehet, az a Viadal közelebb van, mint hinnénk?
Lengyel Ádám az SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Jelenkori- és Összehasonlító Történettudományi Doktori program végzős doktorandusz hallgatója. Kutatási területe az Egyesült Államok jelenkori had- és politikatörténete, egészen napjaink eseményeiig. Emellett szeret történelmi témájú játékokkal játszani – társas- és videojátékokkal is –, valamint olyan filmekkel, sorozatokkal, könyvekkel is szívesen tölti az idejét, melyek valamilyen módon kötődnek a történelemhez és/vagy a politikatudományhoz.

cikk_ajanlo_KE_video___tortenesz_Ehezok_Viadala_foto_02

SZTEinfo
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.