Bezár

Hírarchívum

Galamb_Borito-4996

Galamb Józsefre emlékeztek az SZTE Mérnöki Karon

Galamb Józsefre emlékeztek az SZTE Mérnöki Karon

2021. február 08.
3 perc

140 éve született Galamb József mérnök, a Ford T-modell főkonstruktőre, aki a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Mars téri épületében töltött három évet az akkori fémipari szakiskolában. Ebből az alkalomból az SZTE Mérnöki Kar és a Csongrád-Csanád Megyei Mérnöki Kamara megalapította a Galamb József-díjat, mellyel minden évben egy tehetséges mérnök hallgatót támogatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Megemlékezést tartott az SZTE Mérnöki Kara 2021. február 3-án, Galamb József születésének 140. évfordulóján. Az ünnepélyes alkalomból dr. Bíró István, a SZTE Mérnöki Kar dékánja, és Bodor Dezső, a Csongrád-Csanád Megyei Mérnöki Kamara elnöke koszorúzta meg a kar Mars téri épületének homlokzatán található emléktáblát. Dr. Bíró István elmondta, hogy a Mérnöki Kar jövőre ünnepli 60. évfordulóját, ám Galamb Józsefnek köszönhetően mintha már 140 évre tekintene vissza a kar épülete.


Galamb-4905
Dr. Bíró István, az SZTE MK dékánja és Bodor Dezső, a Csongrád-Csanád Megyei Mérnöki Kamara elnöke.


A jeles alkalomból a kar az épület lépcsőfordulójában is felállított egy emléktáblát, hogy a hallgatókat is emlékeztessék arra, hogy „Mérnökként Te is lehetsz világhírű!”. A kar dékánja elmondta, hogy ezzel az emléktáblával is Galamb József emléke előtt szeretnének adózni.


– Amikor én idejöttem nem tudtam az épület és a Galamb József közötti kapcsolatról, azonban azóta nagyon büszke vagyok, hogy ilyen nagyszerű mérnök tanult e falak között – tette hozzá dr. Bíró István.


Galamb-4965


Bodor Dezső, a kamara elnöke felidézte, hogy Galamb József már Szegeden elhatározta, hogy autót szeretne alkotni, majd addig ment, míg ezt meg is tudta valósítani. – Kívánom, hogy az oktatók olyan kiválóan oktassanak, ahogy Galamb Józsefet oktatták, a hallgatók pedig olyan kiválóak legyenek, mint Galamb József volt – folytatta az elnök.


A 140. évforduló alkalmából a Mérnöki Kamara és az SZTE Mérnöki Kar létrehozta a Galamb József-díjat, mellyel évente szeretnék támogatni azt a fiatal, törekvő hallgatót, aki innovatív pályamunkát nyújt be. Az idei évben Szucsán Tamás, az SZTE MK mechatronikai mérnöki szakos hallgatója nyerte el a díjat. A fiatal mérnök egy olyan kamera alapú rendszert tervezett, mely egy eldobott tárgy elkapására alkalmas. Ez az innovatív ötlet növelheti majd a gyártási folyamatok hatékonyságát és biztonságát.


Galamb-4999
Szucsán Tamás, a Galamb Jószef-díj nyertese.


A program zárásaként Dr. Halmágyi Pál, a makói József Attila Múzeum nyugalmazott igazgatója idézte fel Galamb József életútját, és mutatta be, hogy hogyan emlékeztek eddig Galamb Józsefre.


Galamb-5053


Dr. Halmágyi Páltól megtudtuk, hogy Galamb József 1881-ben született Makón. Fiatalon elhatározta, hogy mérnök lesz, autókat szeretne alkotni. Németországba került, ahol bejárta a nagyobb autógyárakat is, majd itt érte el az amerikai autóvilágkiállítás híre. Hajóval New Yorkba utazott, majd a Ford gyárba került. Mérnöki tudásának köszönhetően rábízták a Ford T-modell tervezését, így szorosan részt vett a világ első autójának fejlesztésében. Henry Ford is felnézett rá, mindenben kikérte szakmai véleményét. Világhírű mérnökként Galamb József munkássága tisztelet parancsol, méltán lehetünk büszkék arra, hogy egyetemünk falai között tanult az a feltaláló, akinek az autós közlekedést, így a ma ismert világot köszönhetjük.


SZTEinfo: Kocsis Bernadett

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek