SZTE Info

Kiemelt_Szabadegyetem

Dékánok az SZTE Szabadegyetemen

Újfajta tematikával várja az SZTE Szabadegyetem XXVII. szemeszterében az érdeklődőket. A Szegedi Tudományegyetem 12 dékánját vagy dékánhelyettesét ismerhetik meg a nézők a 2020/2021-es tanév tavaszi félévében. Az SZTE népszerű ismeretterjesztő előadás-sorozata 2021. február 10-én kezdődik, az előző szemeszterhez hasonlóan, online formában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2020/21-es tanév tavaszi félévében az SZTE Szabadegyetem hagyományosan a Házasság hetéhez kötődő előadással kezdődik. A szemeszternyitást követően azonban egy teljesen eredeti programmal jelentkezik az előadás-sorozat. Az intézmény 12 dékánja, illetve dékánhelyettese osztja meg az érdeklődőkkel a nemzetközi téren is kiemelkedő kutatási eredményeket, ezzel is hangsúlyozva a Szegedi Tudományegyetem egységét és az universitas szellemiségét.

 

A Szegedi Tudományegyetem egyik legnépszerűbb ismeretterjesztő előadás-sorozatának XXVII. szemesztere 2021. február 10-én kezdődik, és május 19-én zárul. Az SZTE Szabadegyetem a hallgatók számára kreditet is ér: a programot szabadon választható kurzusként veheti fel minden egyetemi hallgató. Az előző szemeszterhez hasonlóan, a járványhelyzet miatt, az előadásokat csak online, a Szabadegyetem honlapján nézhetik vissza az érdeklődők. A XXVII. szemeszter előadásai azonban péntekenként a Szeged Televízió műsorában is megtekinthetők majd.

 

Érdemes lesz követni az SZTE szabadegyetemi programját, ugyanis a 12 kar vezetőinek köszönhetően 12 különböző tudományterületbe pillanthatnak be az érdeklődők. Szó lesz – többek között – statisztikáról, a smart technológiák és a mezőgazdaság kapcsolatáról, a festészeti hamisítások kérdéséről, de a nézők megismerkedhetnek a nyelvészettel, filozófiával is. A hallgatók megtudhatják, hogy milyen paradigmaváltások történtek az orvosok kártérítési felelősségét illetően, hogyan kapcsolódik a biomechanika a hétköznapokhoz, és bepillanthatnak a vegyészek virágos kertjébe is. A négy, orvostudományhoz kötődő karnak köszönhetően minden kiderül a migrénről, a daganatellenes hatóanyagok evolúciójáról, a gyulladásos bélbetegségek újfajta kezelési módjairól, és megtudhatjuk azt is, hogyan változnak meg a csontok a fogászati implantátumok behelyezésekor.

 

A részletes program elérhető az SZTE Szabadegyetem oldalán.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.