Bezár

Hírarchívum

konyvszalon_

Szegedi sikerek az Első Magyar Jogi Könyvszalonon

Szegedi sikerek az Első Magyar Jogi Könyvszalonon

2021. szeptember 28.
3 perc

A Magyar Jogász Egylet hagyományteremtő eseményén, az Első Magyar Jogi Könyvszalon rendezvényén népes szegedi delegáció tette tiszteletét 2021. szeptember 18-án a felújított budapesti Károlyi-Csekonics-palotában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar részéről a szakmai feladatokat Prof. Dr. Balogh Elemér, a kar tanszékvezető egyetemi tanára koordinálta a Jogi Információs Kabinet munkásainak hatékony közreműködése mellett. Az érdeklődők nem csak megtekinthették, hanem meg is vásárolhatták a kar oktatóinak tudományos eredményeit megjelentető Iurisperitus Kiadó kiadványait. A rendezvényen az ország jelentős jogi kiadói (pl. Wolters Kluwer, HVG-Orac) képviseltették magukat. A könyveken túl az érdeklődők betekinthettek többek között a digitális jogszabálytárak és könyvkiadás, jogi adatbázisok, Open Access platformok műhelytitkaiba, az információs jogok fejlődésébe. A pódiumbeszélgetések sorát látogathatták a résztvevők, ahol a beszélgető partnerek az aktuális témakörök széles skáláját érintették az emberi jogok helyzetétől kezdve a magyar közjog alapintézményein át a konzervatív állam és közjog kérdéséig.


A szegedi delegáció több pódiumbeszélgetésben is érintett volt. A Patrocinium Kiadó kerekasztal-beszélgetésén Prof. Dr. Trócsányi László, a Magyar Jogász egylet elnöke Prof. Dr. Czine Ágnessel beszélgetett Közélet és közjog című, legújabb könyvéről. A Jogászi életpályák címmel Prof. Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Dr. Lajtár István, a legfőbb ügyész közjogi helyettese és Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke válaszoltak Prof. Dr. Trócsányi László kérdéseire. A Gondolat Kiadó Jogtörténeti Szemle folyóirat; Jogtörténeti értekezések c. sorozat című beszélgetésén Prof. Dr. Balogh Elemér és Prof. Dr. Mezey Barna egyetemi tanárok osztották meg gondolataikat. Prof. Dr. Martonyi János a határon túli magyar ajkú jogásztársadalom szerkezetéről és az előtte álló kihívásokról kérdezte Prof. Dr. Veress Emődöt és Prof. Dr. Várady Tibort.


A Jog, innováció, kultúra című pódiumbeszélgetés moderátora a kar dékánja, Dr. Törőcsikné Prof. Dr. Görög Márta volt, a beszélgetés apropóját pedig a közelmúltban megjelent két tanulmánykötet [Görög Márta – Mezei Péter (szerk.): A szellemi tulajdonvédelem és a szabadkereskedelem aktuális kérdései. 2018., Görög Márta – Mezei Péter (szerk.): Innovatív társadalom – innovatív szellemi tulajdonvédelem. 2020.] szolgáltatta. Mindkét kötet a Iurisperitus Kiadó gondozásában jelent meg. Dr. G. Karácsony Gergely (SZE ÁJK), Dr. Szuchy Róbert (KRE ÁJK) és a kar képviseletében Dr. Harkai István az innováció, a szellemi tulajdonvédelem fontosságáról és kapcsolatáról, a legújabb, felforgató technológiák, a mesterséges intelligencia, a digitalizáció és a blokklánctechnológia kihívásairól beszélgettek.


Magyar_jogi_konyvszalon_


A könyvszalon látogatói nem csak a könyvekkel, hanem azok szerzőivel is találkozhattak. Többek között Prof. Dr. Martonyi János, Prof. Dr. Trócsányi László és Dr. Hegedűs Andrea dedikálták a frissen kiadott műveiket.


Magyar_jogi_konyvszalon


Külön dicsőség karunk számára, és egyben a szegedi tudományos élet erejét mutatja, hogy a Könyvszalon Nagydíj ünnepélyes díjátadóján két szegedi pályamű is nagydíjat nyert. Prof. Dr. Nagy Ferenc: Anyagi büntetőjog – Alapvetések és a bűncselekmény tana az Elméleti jogászoknak szóló legjobb 2020-ban megjelent jogtudományi szakkönyv kategóriájában lett díjazott, míg Dr. Harkai István adjunktus Az internet hatása a többszörözési és a nyilvánossághoz közvetítési jogra című könyve a Legjobb 2020-ban védett PhD disszertáció kategóriában hozta el a legjobbnak járó kitüntetést.


Forrás: SZTE ÁJTK honlap

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek