Bezár

Hírarchívum

SZTEminarium_1_of_1

Megjelent a SZTEminiráium legfrissebb száma – Hallgatóktól, hallgatóknak

Megjelent a SZTEminiráium legfrissebb száma – Hallgatóktól, hallgatóknak

2021. szeptember 27.
3 perc

A SZTEminárium legfrissebb számában idén is kiváló tehetségekről, ösztöndíjakról, tudományos felfedezésekről és kutatásokról, valamint sokszínű kultúráról olvashatunk. A nyomtatott kiadvány 2021-ben is ingyenesen elérhető a Szegedi Tudományegyetem kari épületeiben, valamint online formában az SZTE hírportálján. Ízelítő a tartalomból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Visszalátni az időben – Nyelvpolitikai kutatással nyert díjat az SZTE történész doktorandusza


Ifjú kutatók versenyeztek pályázataikkal az MTA SZAB Tudományos Díjáért. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 2020. november 4-én díjazottak között Lukács Szilveszter, az SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója lett a bölcsészettudomány kategória első helyezettje.


Önkéntes segítség járvány idején


A Covid-19 elleni védekezésből az SZTE hallgatói is kivették részüket. 2020 novemberében csaknem ezer szegedi egyetemista önkénteskedett. Az Országos Mentőszolgálat munkáját 251 SZTE-hallgató, köztük a fogorvosnak tanuló Vincze-Bandi Eszter segítette.


Posztolni vagy nem posztolni?


A „nagymama-szabályt” ajánlotta a közösségi médiumokat használók figyelmébe az SZTE ÁJTK Munkaügyi Kapcsolatok és Társadalombiztosítási Képzések Intézetének tanársegédje. Dr. Lukács Adrienn Posztolni vagy nem posztolni? című előadásában tippeket adott az internetezőknek.


Versenyben az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért


Digitalizálható-e az élelmiszeripar? Kiderült a 2. Élelmiszeripari Modernizációs Hackathonon, melyet a magyarországi EIT Food Hub, a CAMPDEN BRI Magyarország Nonprofit Kft. rendezett meg az EIT Food-dal és az ELTE-vel közösen. Innovatív ötleteikkel az SZTE Mérnöki Karának csapatai végeztek az első két helyen.


image000011


Tanárnak készül Bék Timur, a Debüt-díjas költő


Debüt-díjjal jutalmazta 2020 nyarán a Magyar Írószövetség Bék Timurt. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatójának első verseskötete 2019-ben jelent meg Aszterión címmel. A szegedi bölcsészt a díjról és terveiről is kérdeztük.


Az ország szupertanárai között az SZTE TTIK hallgatója


Energiakövetnek választották a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar hallgatóját, Debreczeni Diánát. A harmadéves környezetmérnök szakos hallgató egy éven keresztül szupertanárként mutathatja meg általános és középiskolás diákoknak, hogy miért fontos a környezetvédelem, a tudatos energiafogyasztás, és hogy a fizika igenis lehet izgalmas.


Sok betegség megelőzhető lenne, ha odafigyelnénk az életmódunkra


A megelőzésre fektetik a hangsúlyt az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Ápolási Tanszékének programjain. A Kutatók Éjszakáján évről évre egyre több érdeklődő fordul meg az SZTE ETSZK demonstrációs termeiben. A cukorbetegség, a magas koleszterinszint, az emlőrák Magyarországon népbetegség, fontos, hogy időben felismerjük.


SZTE Menta App az egyetemisták egészségéért


Lelki problémák megoldását és a fizikai egészség javítását segítő alkalmazást fejlesztett az SZTE BTK Pszichológiai Intézete és az SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézete. Az oktatók és hallgatók által létrehozott SZTE Menta App célja, hogy az egyetemi hallgatóknak segítő ötleteket, gondolatokat vagy éppen konkrét technikákat javasoljanak a mindennapjaikban jelentkező nehézségek leküzdésére.


A Szegedi Egyetem Magazin lapcsaládhoz tartozó kiadvány az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság újságíró gyakornoki programjának eredményeként készült el, a szöveggondozásból és szerkesztésből a mentorok is kivették a részüket. Az SZTE NKI újságíró gyakornoki program folytatódik a 2021/22-es tanévben is.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek