Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Kariko_diszdoktor_Duke_Commencement_2020

A „Másnaposok” sztárjával együtt ünnepelték Karikó Katalint, aki már „Arany Ludat” is kapott

A „Másnaposok” sztárjával együtt ünnepelték Karikó Katalint, aki már „Arany Ludat” is kapott

2021. szeptember 27.
4 perc

Meghökkentő találkozások és különös díjak kísérik 2021-ben az mRNS-terápiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalint. A közel négy évtizedig visszhangtalanul, de keményen dolgozó kutatóra az utóbbi kilenc hónapban díjeső hull – a „köszönömtől” kezdve a díszdoktori címeken át a milliós pénzjutalommal is járó érmekig. Például 2021 szeptemberében öt rangos díj elnyeréséről kapott hírt, öt elismerést személyesen és kettőt virtuálisan vett át, s még nincs vége a hónapnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Grimaszolt és nevettetett az orvosból lett komikus, a „Másnaposok” sztárja, Ken Jeong az alma matere 2021. szeptember 26-i ünnepélyén. A díszdiplomássá avatott alumnus humorral vegyített szónoklatát a Duke Egyetem YouTube csatornáján elérhető videó nézői is élvezhetik.


Ken_Jeong_Duke_Commencement_2020


A felvételből is kiderül: az 1838-ban alapított felsőoktatási intézmény életét is fölforgatta a Covid-19 pandémia közel húsz hónapja. A történtek ellensúlyozásaként a Duke Egyetem vezetői úgy gondolták, mai diákjaikat egyaránt inspirálja a „Másnaposokban” „Leslie Chow” alakját felöltő Ken Jeong és a világban manapság „az mRNS vakcinák anyjaként” titulált kutató, Karikó Katalin életútjának a megismerése.


Ken_Jeong__Kariko_Katalin__Ken_Jeong_feleseg__Francia_Bela_20210926_Duke_University_IMG_0109_j


A maszkviselést előíró, tömeget vonzó, mégis családias hangulatú ünnepségre elhívták a kitüntetettek hozzátartozóit is. A Duke Egyetem ceremóniáján együtt fotózkodhatott a sztártudóssá lett Karikó Katalin és férje, Francia Béla a filmcsillag Ken Jeong és felesége társaságában.

 

A Széchenyi- és a Semmelweis-díj, e két rangos magyar kormányzati kitüntetés neve is elhangzott a nagyhírű Duke Egyetem tanévnyitó ünnepélyén, Észak-Karolina állam Durham városában.


Kariko_K_Duke_Commencement_2020


A világjárvány miatt 2020-ban elmaradt diplomaosztó ünnepségeket pótló ceremónián avatták díszdoktorrá az mRNS-alapú vakcinákat felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalint és kutatótársát, Drew Weissmant. A mintegy 1750 diák és 5000 hozzátartozó állva tapsolva köszöntötte a dísztalárba öltöztetett tudósokat.


Disztalarban_KK_DW_Duke_Commencement_2020


Az SZTE után a Duke díszdoktori címét is elnyert magyar kutató laudációjába azt is leírták, hogy „1982-ben szerzett doktori fokozatot biokémiából a Szegedi Tudományegyetemen”. Az mRNS-hez kapcsolódó 13 szabadalom társfeltalálójának eddigi közel félszáz elismerése közül megemlítették persze a Nobel-díjjal összemérhetőnek tartott, nagy médiakampánnyal bejelentett amerikai érmeit és kitüntetéseit is.

 

Visszhangtalan maradt viszont a sajtóban, hogy 2021. szeptember 23-án két díjjal gyarapodott Karikó Katalin kitüntetéseinek a listája, miközben bővült virtuális kapcsolathálója.


Bill_Foege_Global_Health_Awards_-_2021_kepernyokep


E napon megkapta az amerikai Bill Foege Globális Egészségügyi Díjat, ráadásul együtt a tekintélyes Anthony Fauci virológussal. Az orvossal, aki a Covid-19 koronavírus járvány idején a leköszönő és az új amerikai elnök egészségügyi főtanácsadójaként lett kulcsszereplő a pandémia elleni küzdelemben. A MAP egészségügyi szervezet s nemzetközi kitüntetését a Lasker-díjas William Foege orvosról nevezte el. Bill Foege ifjú korában Afrikábant dolgozott, s a himlő-járvány felszámolásában játszott központi szerepet. Foege e-mailben köszöntötte Karikó Katalint. Az online díjátadó különlegessége, hogy Fauci élőben bejelentkezett és egy órán át beszélgetett a kitüntetés névadójával és a legújabb kitüntetettekkel.


Novo_Nordisk_Prize_for_their_combined_contributions_to_COVID-...


A Novo Nordisk Alapítvány, a civil szervezet se hírelte, hanem 2021. szeptember 23-án „csak” föltette a honlapjára a Karikó Katalint is érintő infót. Eszerint a Covid-19 mRNS vakcina engedélyezéséhez vezető felfedezéseikért Karikó Katalinnak és kutatótársainak – Drew Weissmannak, Uğur Şahinnak és Özlem Türeci Özlemnek – ítéli a Novo Nordisk-díjat. „Az, hogy velük együtt osztozunk a reflektorfényben, különlegessé teszi ezt a díjat. Sokéves közös tudományos erőfeszítésink eredményeképpen egy biztonságos és nagyon hatékony Covid-19 mRNS-vakcinát fejlesztettünk ki” – nyilatkozta a szegedi egyetemről indult kutató. A négy kitüntetettet 2022. április 1-jén, Koppenhágába várják díjátadóra.


Golden_Goose_Dij_2

 

Az Arany Lúd Díj virtuális ceremóniáját viszont már 2021. szeptember 22-én megtartották. Hét kutatót ismertek el, köztük Karikó Katalint és Drew Weissmant a 10. alkalommal átadott Golden Goose Awarddal. Az ötletgazda, Jim Cooper képviselő azt mondta, hogy „olyan szövetségi finanszírozású kutatókat díjazunk, akiknek a munkája furcsának vagy nevetségesnek tűnhet, de elképesztő felfedezéseket eredményezett”. Az amerikai Arany Lúd Díj ugyanis az ellenpontja az alapkutatásokat „pazarló szövetségi kiadásokként bíráló” amerikai elismeréseknek, mint amilyen például az Aranygyapjú-díj.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: K. K., internet


Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.



Karikó Katalin elismeréseiről írtuk:

 

Karikó Katalin és kutatótársa megkapja az „amerikai Nobel-díjnak” nevezett Lasker-díjat is

 

Személyesen vette át az amerikai Albany-díjat Karikó Katalin és két kutatótársa

 

Az mRNS-terápia „csodafegyverét” fejlesztő Karikó – Türeci – Şahin kutatói hármas díjai

 

A világ 100 legbefolyásosabb embere között Karikó Katalin, az SZTE alumnája

 

Karikó Katalint a legjobb japán magánegyetem a Keio Orvosi Tudományos Díjjal tünteti ki

 

Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a „tudományos Oscar-díjat”

 

Karikó Katalin átvette a Reichstein-érmet, ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”

 

Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában: kutatótársával együtt elnyerte a Horwitz-díjat

 

Karikó Katalin a szíve szerint kinek adná a róla elnevezett új ösztöndíjat?

 

A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

 

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek