Bezár

Hírarchívum

MCC_3_of_3

Az SZTE alumnusa Trianon titkairól mesélt a hallgatóknak

Az SZTE alumnusa Trianon titkairól mesélt a hallgatóknak

2021. szeptember 27.
2 perc

Történelmünk sorstragédiájáról tartott ismeretterjesztő előadást Dr. Gali Máté, az SZTE korábbi hallgatója, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa. A tanév kezdetével a Mathias Corvinus Collegium szegedi központjában is útjára indultak a nyilvános szakmai rendezvények, amelyek különösen érdekesek lehetnek a Juniorképzésben részt vevő Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Gali Máté, 2009-ben pedagógia-történelem alapképzésen, 2012-ben pedig történelem mesterképzésen szerzett diplomát a Szegedi Tudományegyetemen. Ismeretterjesztő előadásában térképekkel, képekkel és szlogenekkel rendkívül jól szemléltette a korabeli viszonyokat.  A programot Dr. Asztalos Kata, a helyi központ képviselet-vezetője nyitotta meg, aki szintén az SZTE-n szerzett diplomát és oktatott is az intézményben.


ak



1920. június 4. A dátum, melyet minden magyar ismer. Az ekkor aláírt trianoni békeszerződés történelmünk egyik legnagyobb sorstragédiája, hiszen a régi Magyarország mindössze néhány tollvonással elveszítette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, miközben hozzávetőlegesen hárommillió magyar került kisebbségi sorba az anyaország határain túl.

Dr. Asztalos Kata, a közel 160 diáknak tehetséggondozó programokat biztosító Szegedi Központ vezetője kiemelte: büszke arra, hogy Szegeden több délvidéki fiatalnak van lehetősége az MCC oktatási tevékenységébe bekapcsolódni.


trianon_web1


Dr. Gali Máté hazánk azon kevés szakemberei közé tartozik, akik aktívan kutatják Trianon részleteit. A szakértő először a békeszerződés előzményeit, okait ismertette. Az előadás főbb témái közé tartoztak többek között az elmúlt 100 év népszámlálásainak eredményei, a vallások területenkénti eloszlásai, a korabeli viszályok a nemzetiségek között, valamint a területveszteségek pontos arányai is.

Az előadás térképekkel, képekkel és szlogenekkel rendkívül jól szemléltette az korabeli viszonyokat. Különösen annak tükrében volt érdekes a hallgatók számára az összevetés, hogy az SZTE a trianoni döntés következtében került Kolozsvárról a Tisza- partjára és az intézmény idén ünnepli, azt, hogy 100 éve áll Szeged és a régió fejlődésének szolgálatában.


MCC_41_of_62


Az MCC idén nyitotta meg szegedi központját. A tehetséggondozó központ a Szegedi Tudományegyetemmel szorosan együttműködve kínál lehetőségeket a felsőoktatásban tanulóknak az Egyetemi Program keretében.


 

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek