Bezár

Hírarchívum

Aigner_Zoltan

Elhunyt Dr. Aigner Zoltán egyetemi docens, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánhelyettese

Elhunyt Dr. Aigner Zoltán egyetemi docens, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánhelyettese

2021. szeptember 29.
2 perc

Dr. Aigner Zoltán, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánhelyettese, a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet egyetemi docense 2021. szeptember 27-én rövid betegség után váratlanul elhunyt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Aigner Zoltán 1963-ban született Szegeden. Okleveles gyógyszerészként 1986-ban végzett Szegeden, majd a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem (jelenleg SZTE) Gyógyszertechnológiai Intézetében dolgozott. Szorgalmasan haladt előre az intézeti „ranglétrán”, így már 2007-től egyetemi docens. Egyetemi doktori (1993), gyógyszertechnológia szakgyógyszerészi (1990), kémiai, fizikai-kémiai gyógyszerellenőrzés szakgyógyszerészi (1995) minősítést, majd PhD fokozatot (1998) szerzett, 2010-ben pedig habilitált.


Kutató munkájának fókuszában a hatóanyagok ciklodextrines zárványkomplex-képzéssel történő fizikai-kémiai tulajdonságainak módosítása, a gyógyszerek biológiai hasznosíthatóságának változtatása, a szilárd oldatok és szilárd diszperziók előállítása, az amorfizálás, porlasztásos szárítás és liofilezés gyógyszertechnológiában való alkalmazása, valamint kristályosítás és polimorfiavizsgálatok álltak.

Aktívan részt vett a tudományos és szakmai közéletben. 2005-ben a Magyar Kémikusok Egyesülete, Kristályosítási és Gyógyszerformulálási Szakosztály alapítótagja volt, majd 2012-től vezetőségi tagként dolgozott. 2011 és 2017 között az MTA SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság titkára volt. 2015-től 2018-ig az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának beiskolázási és közkapcsolati dékánhelyetteseként, majd 2018-tól oktatási és általános dékánhelyettesként vett részt a Kar vezetésében.


Munkásságával kiemelt módon hozzájárult a szegedi gyógyszerészképzés magas szintű megvalósításához, a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet hazai és nemzetközi elismertségéhez. Meghatározó partnere volt az ipari kollégáknak, akik tisztelték és becsülték tudását. A hallgatók oktatásában nyújtott alapos és következetes munkáját évről évre elismerték. Számos tanítványa, kollégája értékelte körültekintő tevékenységét, szakmai odaadását. Munkájára hivatásként tekintett, szenvedélyesen törekedett tudásának átadására mind a szakdolgozók, mind a TDK és PhD hallgatók mentorálása során. Példásan családszerető volt és színes magánéletet élt. Hobbija volt a zene, énekével és gitár kíséretével rendhagyó módon színesítette a Kar és az Intézet kulturális életét. Mindezekhez kivételes szerénység és pozitív emberi sajátságok sora társult.


Maradandó nyomot hagyott a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet és a Gyógyszerésztudományi Kar életében.

Emlékét a Kar oktatói, munkatársai, volt és jelenlegi hallgatói tisztelettel és szeretettel megőrzik. Nyugodjék békében!


Forrás: SZTE GYTK honlap


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek