Bezár

Hírarchívum

nyito

Továbbra is kiválóan szerepel az SZTE a THE szakterületi rangsoraiban

Továbbra is kiválóan szerepel az SZTE a THE szakterületi rangsoraiban

2021. szeptember 28.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legfrissebb, 2022-es eddig publikált tudományterületi rangsorain továbbra is nagyszerűen szerepel. Az egyszerre megjelent 4 szakterületi értékelés alapján az egészségtudományok területén érte el a legjobb helyezést az SZTE, magyar viszonylatban holtversenyben elért második helyezésével. A pszichológia és alkalmazott területeit vizsgáló rangsorban emellett a hazai mezőnyből a harmadik helyről második helyre került az egyetem értékelése.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Times Higher Education 2022-es szakterületi rangsorait az összesített világranglistáéhoz hasonló szempontok alapján állították össze: az oktatási és kutatási környezet, az idézettség, az ipari bevételek és a nemzetközi orientáció alapján mérték (diszciplínánként eltérő súlyozás mentén) a felsőoktatási intézmények teljesítményét.


Az idei tudományterületi listák összeállításakor a Times Higher Education az előző évekhez hasonlóan 11 tudományterületen közölte szakterületi listáját. Az egyre bővülő mezőnyök ellenére továbbra is remekül szerepel az SZTE.


Az egészségtudományokhoz kapcsolódó listán megőrizte magyarországi második helyét holtversenyben a szegedi egyetem, ebben a 925 top intézményt vizsgáló szakterületi rangsorban a legjobban teljesítő intézmények között a méltán büszke 401-500. helyen áll. A rangsor az orvosi, a fogorvosi, illetve gyógyszerészeti és más egészségtudományi területeken folyó tudományos és képzési tevékenység értékelése alapján áll össze, ahol Szent-Györgyi Albert egyeteme méltán büszke helyet foglal.


A rangsor pszichológia szakterületi listája a pszichológia és alkalmazott területein (klinikai, sport stb.) végzett nemzetközileg releváns munkát folytató intézményeket értékeli, a Tisza-parti universitas itt az 501+ helyet tudhatja magáénak. Ezzel a helyezéssel magyarországi viszonylatban javított, és a második helyen áll holtversenyben a centenáriumát ünneplő egyetem.


Az élettelen természettudományok területén a THE rangsora a matematika és statisztika, a kémia, a fizika és csillagászat, a földrajz és földtudományi diszciplínák eredményeit veszi figyelembe. Ebben a listában a 601-800. helyet képviseli a szegedi egyetem 1227 intézmény között, és második helyen szerepel Magyarországon holtversenyben.


Az élettudományok szakterületi listáján a világ top felsőoktatási intézményei között ugyancsak a 601-800. helyen áll az SZTE. A lista összeállításakor – többek között – a mezőgazdasági, biológiai és sporttudományi területeken végzett tudományos és oktatómunkát értékelték. Az élő és élettelen természettudományos tárgyakkal való foglalkozáshoz erős és nemzetközi szinten elismert intézmény a Tisza-parti universitas a kutatók, oktatók és az ide jelentkező hallgatók számára egyaránt.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek