Bezár

Hírarchívum

IMG_9426-001

Emberi torzók a TIK-ben

Emberi torzók a TIK-ben

2021. szeptember 30.
2 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Gellért Albert Anatómiai Múzeum emberi preparátum-gyűjteményének válogatása a József Attila Tanulmányi és Információs Központba költözött. A tárlókban torzó, alsó és felső végtagok, ér- és idegképletek is megtekinthetők. A centenáriumi kiállítás október 18-ig látogatható.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kolozsvári magyar tudományegyetem a román hatóságok üldöztetése után 1921. október 9-től Szegeden folytatta munkáját. Olyan kiváló professzorok támogatták az egyetem Szegedre költözését, mint Davida Leo, aki létrehozta a Leíró- és Tájbonctani Intézetet, benne a későbbi Anatómiai Múzeum alapjait és elindította az orvosképzés alapjául szolgáló anatómia oktatást. Apáthy István professzor, aki a 19. század végén kibontakozó idegtudomány világhírű képviselője volt és nevéhez az Állattani Tanszék felállítása kapcsolódik. Gellért Albert professzor, aki orvostanhallgatóként érkezett Erdélyből Szegedre és 1934-től már az Anatómiai Intézetet vezette. Látta, mekkora szükség van az oktatásban az úgynevezett anatómiai múzeumokra és Davida Leo munkásságán elindulva, egy újonnan kifejlesztett impregnációs technika segítségével hatalmas mértékben kibővítette a ma már Európa-szerte ismert, híres szegedi Anatómiai Múzeumot, ami a nevét viseli.


Anatomia_kiallitas_20210929_BA
Képgaléria a kiállításmegnyitóról.

 

A Gellért Albert Anatómiai Múzeum gyűjteménye rendkívül részletgazdag, precíz kidolgozottsággal preparált emberi torzókat, szerveket, alsó- és felső végtagokat, zsigereket, szöveteket, ér- és idegképleteket mutat be.


IMG_9404

 

A tárlatot Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese nyitotta meg, aki elmondta: a kolozsvári professzorok életútján keresztül mutatja be a kiállítás, hogy milyen viszontagságokkal néztek szembe a szegedi egyetemalapítás során.

 

Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese, a Dr. Gellért Albert Emlékalapítvány elnöke ismertette, hogy az alapítvány támogatásával kaphatott új, modern tárlókat a kiállítás, amely hidat képez a múlt, a jelen és a jövő között. Tárgyi emléket biztosít a múltról, az új módszerek kifejlesztésével pedig a jövőbe mutat.

 

Prof. Dr. Nógrádi Antal, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet vezetője köszönetet mondott Vajda Tamásnak, az SZTE Levéltár vezetőjének és az Intézet munkatársainak azért, hogy a tárlat a TIK-ben megvalósulhatott.


IMG_9437

 

A kiállítás megtekinthető 2021. október 18-ig az SZTE JATIK nyitva tartási idejében.

 

A kiállításról korábban írtuk:

https://u-szeged.hu/sztehirek/2021-januar/megujult-szte-aok


Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek