Bezár

Hírarchívum

IMG_7842_nyito

„A versek a magyar nyelv vitaminjai” – alsósok között népszerűsítettük az olvasást a Könyvhét alkalmából

„A versek a magyar nyelv vitaminjai” – alsósok között népszerűsítettük az olvasást a Könyvhét alkalmából

2021. szeptember 20.
3 perc

Interaktív tanórán ismerhették meg, a jelentkező iskolák tanulói a Neves(s) Könyveket. A könyvek szerzője, Lévai Ferenc az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság újságírója, alsós diákoknak tartott különleges előadást. Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája elsőként jelentkezett, a rendhagyó foglalkozásra. 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 92. Ünnepi Könyvhét és a 20. Gyermekkönyvnapok programsorozatában a Szegedi Tudományegyetem, alternatív tanórákon mutatja be az SZTE Klebelsberg Könyvtár virtuális kurzusait és kiállításait: Egyetem Szegeden, Klebelsberg Kuno élete és munkássága, Szegedi tudósok hálózatában, Karikó Katalin virtuális kiállítás.


Az SZTE a 20. Gyermekkönyvnapokhoz rendhagyó foglalkozásokkal csatlakozik. Az olvasásra nevelést már a legkisebbeknél is el lehet kezdeni. A Neves(s) könyvek a Trixi kiadótól bárhol és bármikor megszólalhatnak, legyen szó elalvásról vagy dömper vadászatról a játszótéren. A könyvek, formailag és tartalmilag egyaránt a legkisebb korosztálynak szólnak. A méretezés is a kis kezekhez illő, míg a történetek miatt a kisgyerekek első saját könyvtárban helyet foglalhat és még az anyukák táskájában is elfér.


IMG_7838


- Újságíróként, sajtósként a szavak a munkaeszközeim. Botcsinálta költőként viszont játékszerekké válnak és hála egyedülállóan összetett és csodálatos anyanyelvünknek, a játékosságuk kimeríthetetlen. A nyelv meghatározza a gondolkodást is, hiszen mondatokban gondolkodunk. A versek a magyar nyelv vitaminjai, amelyek élettel töltik meg. A dalok is versek, csak megzenésítve, így már jóval azelőtt megismerkedünk velük, mint, hogy megtanulnánk írni és olvasni. Erre a gyerekek is fogékonyak. Ezekkel a kiadványokkal meg lehet szerettetni az olvasást már a kicsikkel is  –mondta az író, Lévai Ferenc.


A különleges tanórát egy közös torna nyitotta meg, amelyen – ahogyan az író fogalmazott „a betűk illatát szívhatták magukba” a kis fejecskék. Az óvodákból most iskolába kerülő nebulók ezzel nemcsak ráhangolódtak az órára, hanem oxigénnel is feltöltötték testüket, így könnyebb volt a versekre koncentrálniuk.


IMG_7849


A tornát követően, minden gyermek kapott ajándékba egy névre szóló, dedikált Neves(s) könyvet. A saját könyvében mindenki megtalálhatta a kedvenc zöldségének, gyümölcsének vagy állatának nevét viselő személy tanulságos történetét.

A játékot az író és a gyerekek egy közös vers megírásával tették felejthetetlenné, melyet szintén játékos formában oldottak meg.

 

1/a verse

Milyen osztály az 1.a?

Hát szuper!

Jár oda sok ügyes, okos

Kis ember.

Szeretik a gyümölcsöt

és zöldséget,

Attól írnak gyönyörű szép

Verseket!

 

A különleges órán Lévai Ferenc elmesélte a gyerekeknek, hogy a könyvben szereplő verseket kislánya, Luca ihlette. Szerette volna megszerettetni vele az egészséges ételeket, mert bizonyos zöldségeket nem kifejezetten szeretett kiskorában. De a történeteknek és a könyvecskéknek köszönhetően nagy zöldség és gyümölcs kedvelővé vált. 


IMG_7847


Az egyetem hitvallása szerint, az olvasás népszerűsítését, már kisgyermek korban el kell kezdeni, melynek építőköve az élvezetes játék. A 92. Ünnepi könyvhét és a 20. Gyermekkönyvnapokra, a Szegedi Tudományegyetem innovatív ötletekkel gondol a fiatal felnövekvő generációkra is. Az egyetem számára a legkisebbektől a legnagyobbakig fontos, hogy a kultúrát és a tudományt népszerűsítse. Mint ahogy ezt teszi már 100 éve Szeged és a régió fejlődésért, és 440 éve az oktatás és a tudomány szolgálatában.

 

SZTEinfo - Kovács – Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek