Bezár

Hírarchívum

fendler-judit-private-health-479848

Erős versenytársakat kapnak a hazai magánegészségügyi szolgáltatók

Erős versenytársakat kapnak a hazai magánegészségügyi szolgáltatók

2021. szeptember 24.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem rá van szorulva az egyéb bevételek növelésére, muszáj a bevételteremtő képességét növelnie - foglalta össze az új, alapítványi fenntartású működés egyik következményét a Private Health Forum 2021 című konferencián tartott előadásában Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja - írja a portfolio.hu.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE kancellárja azzal indította prezentációját, hogy bemutatta a tudományegyetem működési környezetét. A gyógyítási tevékenységet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel fennálló szerződés alapján finanszírozzák. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy bár benne van a törvényben, hogy az indokolt működés hiányát megtéríteni, az egyetemi klinikák január óta nem kapták meg a Covid-védekezés költségét, nem úgy mint a többi állami kórház. Előrejelezte viszont, hogy ez szerinte hosszabb távon működni fog.


Kiemelte, hogy az új működési keretekben már gazdálkodó szervezetként működik az egyetem, többé már nem költségvetési intézmény. Megemlítette, hogy az oktatási tevékenységet az ITM-mel kötött, 5 évre szóló szerződés határozza meg. Ez a szerződésünk 5 évre előre meghatározza a feladatainkat, 5 évre előre meghatározza a finanszírozást - érzékeltette. Nagyon komoly teljesítmény elvárások lesznek oktatásban és kutatásban egyaránt - hangsúlyozta.


A számokkal kapcsolatban kiemelte, hogy idén 45 milliárd forintnyi NEAK-teljesítményt fog produkálni az egyetem. De azt is hangoztatta, hogy az SZTE rá van szorulva az egyéb bevételek növelésére, muszáj a bevételtermelő képességeit növelnie.


Ezért az a döntés született, hogy azokon a területeken kell versenybe szállni, ami a core üzleti tevékenysége az egyetemne:


  • ez az oktatás, a nemzetközi képzésünket tovább kell erősíteni - mondta,
  • a gyógyítás,
  • a kutatás-fejlesztés

Azt is megállapították, hogy a lakosság egyre nagyobb mértékben vesz igénybe térítéses egészségügyi szolgáltatásokat, nem a vásárlóerő nő, hanem a fogyasztói kosárban nő meg az egészségügyi kiadások aránya.


Úgy vélekedett, hogy ennek oka, hogy a betegek egyre nehezebben férnek hozzá az állami egészségügyi ellátáshoz, és ebben a Covid-járványon túl az egészségügyi szolgálati jogviszony is szerepet játszik.

A magánszolgáltatói tevékenységet 100%-os tulajdonú magán cégen keresztül látják el, azért, hogy meg tudják őrizni a kollégákat és el tudják látni a 3-as progressziójú szintű feladatokat.


Arról is beszélt, hogy ennek a megoldásnak megvannak az előnyei:


  • a várólisták legális módon csökkenhetnek
  • biztonságos és teljeskörű a háttérszolgáltatás,
  • a dolgozók teljesítményhez kötött jövedelemre tesznek szert, így megtartó erő a dolgozók számára
  • a szabad kapacitás piaci alapon hasznosul,
  • az egyetemi klinikákon egyre jellemzőbb lesz, hogy a legfejlettebb technológiák érhetők el.

Forrás: portfolio.hu
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek