Bezár

Hírarchívum

IMG_8006

„Ragadd torkon a rákot!” – szűrőnap az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán

„Ragadd torkon a rákot!” – szűrőnap az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán

2021. szeptember 22.
2 perc

2021. szeptember 23-án, csütörtökön 8.00 és 12.00 óra között szűrőprogramot tart az SZTE SZAKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egy országos kampányhoz csatlakozva.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Magyarország a fej-nyaki daganatos megbetegedések tekintetében sajnos dobogós helyen áll. A magyar rákhalálozás harmadik-negyedik leggyakoribb formája – tudtuk meg Prof. Dr. Rovó Lászlótól, a szegedi egyetem rektorától, az SZTE SZAKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatójától, a „Make Sense”, szabad fordításban „Ragadd torkon a rákot” című kampány sajtótájékoztatóján. Prof. Dr. Rovó László hangsúlyozta: a fej-nyaki daganatokat viszonylag korán észre lehet venni, hiszen jól vizsgálható területen vannak. Korai stádiumban pedig sikerrel kezelhetők. Ez a daganattípus Európában is vezető megbetegedésnek számít. Emiatt indította el az Európai Fej-Nyaki Társaság a kampányt, amelynek a Semmelweis Egyetem a magyarországi koordinátora és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a fővédnöke.


IMG_8007


Magyarországon a rendszeresen alkoholt fogyasztó, és dohányzó, 40 év feletti férfiak a legveszélyeztetettebbek – derült ki a sajtótájékoztatón. A különböző kémiai anyagok mellett bizonyos szexuális úton terjedő virális betegségek is szerepet játszanak a daganatok kialakulásában. Figyelmeztető tünet lehet a rekedtség, amely 2-3 hét elteltével sem múlik, az idegentest érzése, visszatérő vérzések a nyálkahártyán.


- Sebészeti vonalon a szegedi klinikánk kiemelkedő helyen áll. A legmodernebb, minimálisan invazív eljárásokat tudjuk alkalmazni, de a legnagyobb, több órás műtéteket is el tudjuk végezni. Aki eljön hozzánk, igen jó eséllyel fog meggyógyulni. Hangsúlyozom: ha minél hamarabb kivizsgáltatja magát – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Rovó László.


IMG_8013


A sajtótájékoztatót követően Dr. Csanády Miklós, az SZTE SZAKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgató-helyettese vezette körbe a sajtó munkatársait a kezelőkben.


A szegedi fül-orr-gége klinikán 2021. szeptember 23-án, csütörtökön 8.00 és 12.00 óra között végzik az onkológiai szűrést, melynek helyszíne a Klinika ambulanciája (Szeged, Tisza Lajos krt. 111.) A szűrésre előzetes regisztráció alapján lehet jelentkezni a www.fejnyakidaganatok.hu honlapon, valamint a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika előjegyzési telefonszámán: 62/ 544-954.


SZTEinfo fotó és szöveg - Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek