Bezár

Hírarchívum

weboldal_nyito_multirank

U-Multirank nemzetközi rangsorban továbbra is remek eredményeket mutat az SZTE

U-Multirank nemzetközi rangsorban továbbra is remek eredményeket mutat az SZTE

2021. szeptember 29.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén is jó eredményekkel szerepel az Európai Bizottság által támogatott U-Multirank rangsorban. A rangsor 97 ország 1948 felsőoktatási intézményét, köztük 14 magyarországi egyetemet értékelt, több mint 30 indikátor szerint. Az SZTE a kutatás és a tudástranszfer területén érte el a legmagasabb értékeléseket, de több figyelemreméltó eredménye született a nemzetközi orientáció, az oktatás, valamint a regionális szerepvállalás területén is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nemzetközi U-Multirank rangsor 2014-ben kezdte mérni a világ felsőoktatási intézményeit. Az Európai Unió célja egy olyan többdimenziós egyetemi rangsor létrehozása volt, amely segítséget nyújthat a külföldön tanuló diákoknak a felsőoktatási intézmény kiválasztásában. Éppen ezért a rangsor öt fókuszterületen több mint 30 indikátort vizsgál, és figyelembe veszi – többek között – a felsőoktatási intézmények kutatási és oktatási tevékenységét, regionális szerepvállalását, nemzetközi láthatóságát, valamint tudástranszfer területén elért eredményeit.


A 2021-es rangsorban 97 ország 1948 felsőoktatási intézményét értékelték (ami a tavalyi 95 ország 1759 intézményéhez képest jelentős bővülés), és abban 14 Magyarországon működő felsőoktatási intézmény is szerepel, köztük a Szegedi Tudományegyetem.


U-Multirank_sunburst_keyguard_atmeretezve

 

Az SZTE-nek az U-Multirank rangsorban a kutatás és a tudástranszfer területén lettek a legerősebb mutatói, köztük az ipari partnerekkel közös publikációk és a szabadalmak kapcsán idézett publikációk, valamint a betöltött poszt-doktori pozíciók tekintetében. Több erős eredményt ért el az intézmény a nemzetközi orientáció, az oktatás és a regionális szerepvállalás területén is (pl. hallgatói mobilitás mértéke, külföldi oktatók száma, nemzetközi közös publikációk aránya, régióbeli szereplőkkel közös publikációk aránya).

SZTE_U_Multirank_sunburst_20210922

 

A nemzetközi U-Multirank rangsor több szakterületen is értékelte a Szegedi Tudományegyetemet. Jelenleg összesen 25 diszciplínáról érhető el áttekintés az SZTE U-Multirank-oldalán, ezek közül az idei évre az orvostudomány, a fogorvostudomány, a gyógyszerésztudomány területekkel, az ápolás, a pszichológia, a szociális munka diszciplínáival, valamint – az U-Multirankben újonnan megjelenő szakterületként – az agrártudománnyal kapcsolatos információfrissítést, adatszolgáltatást kérték a rangsor-üzemeltetők.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek