Bezár

Hírarchívum

lp_nyito

Új kínai igazgató az SZTE Konfuciusz Intézet élén

Új kínai igazgató az SZTE Konfuciusz Intézet élén

2021. szeptember 28.

Megérkezett Magyarországra és megkezdte itteni munkáját az SZTE Konfuciusz Intézet új, kínai igazgatója. Dr. Luo Ping egyik első útja Prof. Dr. Zakar Péterhez, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyetteséhez vezetett. Interjúnkból kiderül, mi a legfontosabb célkitűzése új pozíciójában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az új igazgató a fordítástudományok szakértője, így várhatóan a segítségével ebben a tekintetben is tovább erősödhet az SZTE Konfuciusz Intézetének tevékenysége.


-Megtiszteltetésnek érzem, hogy lehetőségem volt személyesen beszámolni elképzeléseimről és terveimről az SZTE egyik vezetőjének. Intézetünk kínai dolgozói nevében szeretném kifejezni hálámat Zakar professzornak és az összes SZTE-vezetőnek, akik nagy jelentőséget tulajdonítottak Intézetünknek. Bölcsességük és határozott támogatásuk nélkül ez az Intézet nem lehetne olyan, mint ma, és nem lehetne még erősebb a jövőben. A Konfuciusz Intézetek különleges lehetőséget adnak a kínai és a magyar kultúra kölcsönös megismerésére. Nemcsak Kínát kínáljuk, hanem mi is tanulunk Magyarországtól – fogalmazott Dr. Luo Ping, miután Prof. Dr. Zakar Péterrel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével találkozott.


Az igazgató 1998-ban diplomázott fordításelméletből, majd 2003-ban a Ph.D. fokozatot is megszerezte. Az elmúlt két évtizedben, fő kutatási tevékenysége a kínai nyelvről angolra irányuló műfordítás volt, különösen a Ming és a Qing dinasztia klasszikus irodalmi munkáinak fordítása. Ezenkívül folyamatos kutatási területei a fordításkritika, a stíluselemzés, valamint a fordításkutatási módszer. Társszerzőként többek között közreműködött olyan kötetek megjelenésében, fordításában, mint a „The Art of Translation‘ Hong Lou Meng ”vagy a „Tanulmányok a stílusfordításról”, illetve a „Fordítás és kritika”.


2005 és 2013 között a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén, az angol nyelvű és irodalmi fordítói tanulmányok akadémiai osztályának elnökeként dolgozott. A nyugati civilizáció nem csak irodalmával tett rá nagy hatást.


- Gyermekkorom óta kifejezetten sokat hallgatok nyugati, klasszikus zenét. A zene az életem részévé vált és nagyon fontosnak tartom, hogy a fiatalokat zenével, különösen a klasszikus zenével műveljük. A zene fontos szerepet kap igazgatói tevékenységem során is. Hivatali időszakomban minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy elősegítsem a két ország közötti „zenecserét”, valamint a kínai nyelvoktatást is magasabb szintre emeljük – hangsúlyozta Dr. Luo Ping.


Ping_Luo_web


Luo Ping szeptember 19 -én érkezett Szegedre, az Intézet magyar igazgatója, Mohr Richárd segítségével gyorsan felmérte a lehetőségeket, megismerkedett a körülményekkel. Magyarország harmadik legnagyobb városa jó benyomást tett rá.


- Az első tapasztalataim alapján a helyiek nagyon barátságosak és kedvesek. Úgy tűnik, hogy élvezik az életüket, nem látok az utcán arrogáns vagy aggódó arckifejezést. Az utcán minden sofőr udvarias a gyalogosokkal. Ebben a városban az egész társadalmi környezet lehetővé teszi számomra, hogy biztonságban és kényelmesen érezzem magam. Nagyon élvezem itt a kelet és a nyugat ilyenfajta keveredését. A Szegedi Tudományegyetem és Szeged városa komoly hatással vannak egymásra. Szinte lehetetlen szétválasztani a kettőt. Az SZTE számos befolyásos és csodálatra méltó személyiséget adott a városnak és a társadalomnak, köztük a Nobel –díjas Szent-Györgyi Albertet vagy a jelenleg legismertebb alumnát, Karikó Katalint.  Számomra úgy tűnik, hogy egyfajta magasztos szellem hatja át az Egyetem minden épületét – zárta gondolatait Dr. Luo Ping.


SZTEinfo - Lévai Ferenc

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek