Bezár

Hírarchívum

gyogyteak_borito_meretezve

Gyógyteákkal könnyebben átvészelhető az ősz – az SZTE MGK gyakorlati képzőhelyének vezetője elsőkézből nyújt segítséget

Gyógyteákkal könnyebben átvészelhető az ősz – az SZTE MGK gyakorlati képzőhelyének vezetője elsőkézből nyújt segítséget

2021. szeptember 27.
3 perc

Kamilla, cickafark, kakukkfű – gyógynövények, amelyek tea formájában való fogyasztása az ősz beköszöntével többek között immunerősítő, gyulladáscsökkentő, baktérium és vírusellenes hatású. A vesét erősítő és a magas vitamin tartalmú növények rendszeres fogyasztása kedvező hatást fejt ki a betegségek megelőzésében is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Berek Ágota, az algyői Ezerjófű Egészségvédő Egyesület alapítója többek között ismertette, hogy milyen egészségügyi problémákat erősít fel az őszi, viszontagságos időjárás, milyen formában érdemes elfogyasztani ilyenkor a különböző gyógynövényeket és azt is, hogy ezek közül, melyik, mire hat.


- A hűvös, nedves időjárás felerősíti a megfázásos betegségek előfordulását, kedvez a vírusok terjedésének és az általuk okozott légúti betegségek kialakulásának. Arról viszont kevesebbet beszélünk, hogy a mozgásszervi gyulladásos betegségekben (pl. ízületi gyulladások) szenvedő emberek számára is végtelenül kellemetlen az őszi, viszontagságos időjárás. Sőt, azok, akiknek a vizeletkiválasztó szervei betegszenek meg gyakrabban, szintén nehezen viselik az ősz beköszöntét – kezdte gondolatait Berek Ágota, az Ezerjófű Egészségvédő Egyesület alapítója.


Megelőzésre, kiegészítő kezelésre, az alábbi gyógynövényeket emelte ki: kakukkfű, kamilla (orvosi székfű), cickafark, aranyvessző, lándzsás útifű, orvosi zsálya, apróbojtorján (párlófű), csalán. Elmondta: ezek mindegyike immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású, egynéhány - a cickafarkfű, a mezei kakukkfű, a csalán és a lándzsás útifű például az őszi kirándulások alkalmával még könnyen be is gyűjthető. Ám a már felsoroltak mellett megtaláljuk az ősszel érő, magas vitamin tartalmú gyümölcsöket is, a galagonya bogyót, a csipkebogyót, a kökényt és bodzabogyót. Berek Ágota szerint azonban a természetjárásnak is legalább ugyanakkora egészségmegőrző és immunerősítő hatása van, mint a gyógynövényeknek, többek között ezért érdemes magunknak gyűjteni a gyógyteánkhoz való növényeket.


- A magas illóolaj tartalmú gyógynövények, mint a kakukkfű, kamilla, cickafark vagy az orvosi zsálya, baktérium, gomba és vírusellenes hatással is rendelkeznek. Ám a lándzsás útifű, és az apróbojtorján szintén tartalmaznak baktérium ellenes hatóanyagokat. Abban az esetben, ha összekeverjük a gyógynövényeket és úgy készítünk belőlük teát, sokkal kedvezőbb hatást érünk el, mint, ha monoteaként – egyféle teából készült nedüként - fogyasztanánk el őket. Így az italok felerősítik a gyógyító hatást és csökkentik az egyes növények lehetséges mellékhatásait. Eltúlzott mennyiségben, hosszú ideig történő, megszakítás nélküli alkalmazásuk azonban kiválthat különböző mellékhatásokat – hangsúlyozta Berek Ágota.


Arra a kérdésre, hogy a gyógynövények miért nem mennek ki a divatból, az egyesület alapítója a következő választ adta: „Gyűjtésük és felhasználásuk közelebb hoz bennünket a természethez. Másrészt jó érzés, hogy magunk is tehetünk, az egészségünk megőrzéséért, ne adj isten a gyógyulásunkért.”


Berek_Agota


A 20. század második felében ugyan háttérbe szorult a gyógytea fogyasztás, azonban néhány elkötelezett gyógynövényes gyógyító, és kutató életben tartotta azt és nem engedte feledésbe merülni az értékes és egyre inkább nélkülözhetetlen tudásanyagot. Ilyen volt Dr. Oláh Andor, Dr. Szalai Miklós halimbai esperes vagy Dr. Szendrei Kálmán, manapság pedig Dr. Csupor Dezső, az SZTE egyetemi docense.

 

- A kakukkfű, a kamilla, az orvosi zsálya és a lándzsás útifű keveréke alkalmas a vírusos eredetű felső légúti betegségek kezelésére és jó köhögés ellen is. A kamilla, a cickafark, az orvosi zsálya, az aranyvessző, az apróbojtorján és a csalán a vese és hólyag betegségei esetén lehetnek igazán hatásosak, mint kiegészítő kezelés. Sőt, ezek a reumatikus problémákban is segíthetnek – emelte ki Berek Ágota.


Az Ezerjófű Egészségvédő Egyesület elhivatott a megalapozott, hiteles gyógynövényes ismeretek terjesztésében, kicsik és nagyok körében egyaránt. Minden tevékenységük ezt a célt szolgálja - előadásokat és tanfolyamokat tartanak, élőben vagy online, illetve teakeverékeket készítenek és értékesítenek.


A Kutatók éjszakáján az egyesület gyógytea kóstolással és gyógynövény felismeréses játékkal várta az érdeklődőket az SZTE Mezőgazdasági Karán, Hódmezővásárhelyen.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: SZTE MGK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek