Bezár

Hírarchívum

Sulyloko_nyito

Súlylökésben is az SZTE a legjobb magyar egyetem

Súlylökésben is az SZTE a legjobb magyar egyetem

2021. június 25.
4 perc

A nőknél és a férfiaknál is az SZTE hallgatói nyerték a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Országos Bajnokságát (MEFOB) súlylökésben. Veiland Violetta és Fischer Márk is a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon tanul és mindketten megvédték a tavalyi elsőségüket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Komoly hagyományai vannak a Szegedi Tudományegyetemen az atlétikai sikereknek. Súlylökésben különösen magasan van a léc, hiszen a korábbi sokszoros MEFOB győztes Márton Anita az utolsó SZTE-s hallgató, aki dobogóra állhatott az olimpián, 2016-ban Rióban. Az SZTE alumnája jelenleg is aktív és együtt edz az Eperjesi László irányításával készülő lelkes csapattal.


beregszaszi_reni
Olimpikonok és hallgatók készülnek együtt a SZVSE pályán. Beregszászi Renáta gyakorlás közben.


Az Eperjesi-team jelenleg is komoly minőséget képvisel, még nemzetközi összevetésben is. A hazai egyetemisták seregszemléjén a nőknél kettős sikert értek el a Szegedi Tudományegyetem hallgatói: Veiland Violetta első, Beregszászi Renáta pedig második helyen végzett. A férfiak mezőnyében szintén SZTE-s győztest avattak Győrben, Fischer Márk személyében. Mindhárman az SZTE JGYPK-n tanulnak, sport és rekreáció szakon. A III. éves Márknak még román válogatottként, a Balkán-bajnokságon szerzett ezüstérme a legkiemelkedőbb nemzetközi sikere, de a MEFOB-on már tavaly sem volt nála jobb, így megvédte a címét.


Mark1


- Két éve még második voltam, de tavaly már nyertem, idén pedig szintén, így sikerült megvédenem a címemet. Az elért eredményemmel nem vagyok maradéktalanul elégedett, lehetett volna nagyobb is a dobásom, de ez csak további plusz motivációt ad a fejlődésre, a még keményebb edzésekre. A többi résztvevővel egymást is jobb teljesítményre sarkalltuk, így nagyon hasznos volt a megmérettetés – tudtuk meg Fischer Márktól.


Beregszászi Renáta I. éves és korábban ifjúsági bajnoki címet nyert és U-18-as, hazai rendezésű Európa-bajnokságon képviselte hazánkat. A MEFOB-on a dobogó második fokára állhatott fel.


- A MEFOB presztízse a sportolók között igen magas, mivel akik egyetemre is járnak és sportolnak is, egy tágabb csoportot alkotnak. Mindig nagyon jó a hangulat és azok is elindulnak, akik idősebb, tapasztaltabb atléták, de a válogató versenyeken, országos bajnokságon már nem vesznek részt. Idén például velünk versenyzett Dr. Sztefanovits Ágnes – mondta el Beregszászi Renáta.


Violetta_reni2



A csapat egyik legnagyobb ígérete Veiland Violetta. Az SZTE II. éves hallgatója tavaly a szabadtéri, idén pedig a fedett pályás magyar bajnokságot nyerte meg, 2019-ben Európa-bajnoki döntőben szerepelt, még utánpótlás válogatottként.

Violetta is címet védett a MEFOB-on, kétszer dobott 16 méter fölött, ami a szezonbéli legjobb eredménye.

A győri főiskolás seregszemle után Veiland Violetta a válogatottal Bulgáriába utazott a Csapat Európa-bajnokságra, ahol a magyar válogatott az első helyen végzett. Violetta egy bronzéremmel járult hozzá a sikerhez, ami egy osztállyal való feljebb lépést ér Magyarországnak a nemzetközi porondon.


- Az atlétika egyéni sportág és bár a váltókban van lehetőség csapatban szerepelni, de a dobószámokban ez nincs meg. A Csapat Európa-bajnokságon összeadódnak az egyéni teljesítmények, így nem csak magunkért, hanem a többiekért is küzdünk, ez plusz motivációt ad. Nagyon boldogok voltunk, hogy a csapatunk győzni tudott, így két év múlva már a First League-ben, az első osztályban szerepelhetünk, ami a Szuperliga előszobája, ahol a világ legerősebb nemzetei versengenek – foglalta össze a legutóbbi verseny tapasztalatait Veiland Violetta.


Sulyloko_Veiland


A csapat sikereinek kovácsa Eperjesi László, aki az SZVSE mesteredzőjeként készíti fel a sportolókat a hazai és a nemzetközi megmérettetésekre. Márton Anita riói olimpiai bronzérme, fedettpályás világbajnoki címe és a szabadtéri világbajnoki ezüstérme olyan alapot és légkört teremtenek az egész csapat munkájához, amelyben senki sem kérdőjelezi meg: jó úton haladnak.


- A sikerek csak akkor jönnek, ha elvégezzük a munkát. Ha a szorgalom egy kis tehetséggel is párosul, akkor biztos, hogy jó eredmények születnek. A csoport olyan erős, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor a nőknél az országos bajnokságon az első négy helyet el is hozhatjuk. A fiatalokban is látom azt a hozzáállást, ami ha így marad, akkor még sok szép sikerről számolhatunk be egyetemi, országos és nemzetközi szinten is –zárta gondolatait Eperjesi László, aki a kalapácsvető kidobóketrec javítása során sérült meg, műteni is kellett, de mostanra visszatért a pályára és a dobókör mellől irányítja a felkészülést.


Sulyloko__Marton_Anitaval


Márton Anita esetében az olimpiai felkészülést, de a többieknek is megvannak a céljaik a szezon hátralévő részére. Beregszászi Renáta és Fischer Márk U23-as Európa-bajnoki szintet szeretne dobni a hétvégi magyar bajnokságon, Veiland Violetta pedig egyéni csúccsal koronázná meg az évet.


SZTEinfo - Lévai Ferenc

Fotó: Sahin- Tóth István, MEFOB

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek