Bezár

Hírarchívum

Romasag_hatarok_nelkul_nyito

Romaság – Határok nélkül konferencia

Romaság – Határok nélkül konferencia

2021. június 28.
3 perc

Romaság – Határok nélkül címmel zajlott három éves fejlesztés a Kárpát-medencében a halmozottan hátrányos helyzetű romák felzárkóztatására. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő vezetésével zajlott program oktatási részében együttműködő partnerként közreműködött a Szegedi Tudományegyetem is. A program megvalósulását és eredményeit június 23-án mutatták be Szegeden.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt átfogó célja volt a halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok – elsősorban romák – felzárkóztatásának elősegítése a Kárpát-medence magyarlakta területein, melyhez társadalmi felzárkózás terén szerzett jó gyakorlatok megosztásán, együttműködések megerősítésén, továbbá társadalmi-gazdasági problémák megoldásán keresztül járult hozzá. A programot és az eredményeket bemutató kétnapos tudományos konferencia Dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes (EMMI), Dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár (EMMI), Járóka Lívia az Európai Parlament alelnöke, Dr. Kozma Gábor főigazgató (SZEGEPI) és Monszpart Zsolt az EMET főigazgatójának köszöntője után Böjte Csaba OFM Minden ember, Isten drága remekműve című előadásával kezdődött. A Jelenlét programot Győri-Dani Lajos a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ügyvezető alelnöke mutatta be. Ezt követte Dr. habil Jancsák Csaba az SZTE tanszékvezetője a Szegedi Tudományegyetemen megvalósult roma ifjúsági vezetőképző programról szóló előadása, majd a Kutatópont Kft. által folytatott kutatás eredményeit Dr. Székely Levente prezentálta. A plenáris előadások sorát a szakmapolitikai ajánlások ismertetésével Dr. Sölch Gellért helyettes államtitkár (EMMI) zárta. A konferencia második napja szakmai műhelyekkel folytatódott.


3_Monszpart_Zsolt_-_Foto_Kovacs_Zoltan


A Szegedi Tudományegyetemen, a résztvevők számára felnőttképzési okirattal zárult roma ifjúsági vezetőképzés az elmúlt tanévben négy modulban történt. A 2020 őszi félévében megtartott két modul a vezetési és forrásteremtési feladatokra, illetve a közéleti kommunikációra, a 2021 tavaszán zajlott két modul a társadalmi és állampolgári ismeretek és kompetenciák fejlesztésére, valamint a roma integráció területére készítette fel a képzés résztvevőit. - A képzés legfontosabb célja a roma közösségek és tagjaik társadalmi felzárkóztatásának kérdéseire helyi, a saját település sajátosságait és lehetőségeit számba venni képes, helyi problémákra reflektáló megoldásokat kidolgozni képes, vezetési, társadalomtudományi, romológiai és pályázatírási ismeretekkel felvértezett vezetők képzése volt. Tehát olyan korszerű kompetenciák fejlesztése és technikák átadása, amelyek segítségével eredményesen támogatható a roma ifjúsági közösségek, informális csoportok és szervezetek fenntarthatósága – mondta el Jancsák Csaba, az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék vezetője.


6_Dr._Jancsak_Csaba_-_Foto_Kovacs_Zoltan


Kiss Mária Rita a képzés oktatója, az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet főiskolai docense, kiemelte: - A képzés specialitása az volt, hogy a roma társadalomismeret, a roma integráció, valamint az állampolgári kompetenciák és mentalitáskultúra kontextusába helyezve, gyakorlatorientált szemléletben tekintette át a vezetés, management, kommunikáció legfontosabb területeit. A szükséges és elégséges elméleti ismeretekre építve, gyakorlatokkal, kooperatív technikák alkalmazásával, tréningekkel támogatta az alapvetően kollaboratív tudásépítésre épülő fejlődést.


7_Dr._Solch_Gellert_-_Foto_Kovacs_Zoltan


A képzés roma integrációs műhelyeit vezető Dr. Kállai Ernő, a  JGYPK ATIKI Romológiai és kisebbségtudományi szakcsoport főiskolai tanára elmondta, hogy a képzésben az identitásról az integrációról és roma kultúra elemeiről szóló műhelyek témái megtalálhatók továbbá a szakcsoport más, SZTE hallgatóknak hirdetett képzéseiben, például a Roma integrációs tanulmányok minor képzésben, egyetemi szabadon választható kurzusokban és az ismereteiket mesterszinten folytatni kívánó hallgatóknak a Magyarországon egyedülálló Kisebbségpolitika mesterképzési szakban is.


0_Dr._Retvari_Bence_nagy_kep_-_Foto_Kovacs_Zoltan


SZTEinfo

Fotó: Kovács Zoltán

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek