SZTE Info

IMG_1055

Csúcskategóriás versenyzongorát szerzett be az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar

Több mint 70 millió forint értékű az a csúcskategóriás versenyzongora, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara szerzett be. A Steinway & Sons D-modellnek városszerte nincs párja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Régóta dédelgetett álmunk vált valóra azzal, hogy sikerült beszereznünk ezt az elképesztően szép, magas minőséggel bíró, különleges hangzású zongorát, amelyet egyelőre a Liszt Ferenc-teremben helyeztünk el. A hangszer az intézmény felújítása után, a későbbiekben a Fricsay-hangversenyteremben kap majd helyet – mondta el Nátyi Róbert. Az SZTE BBMK dékánjától megtudtuk: a Steinway & Sons D-modell versenyzongora majdnem 3 méter hosszú és közel 500 kiló. Nyolcvan százaléka a legjobb minőségű faanyagokból, kézzel készült, egy régóta alkalmazott és jól bevált koncepció alapján. 12 ezer alkatrészből áll és egyenesen Hamburgból érkezett a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra.


Uj_zongora_a_BBMK-n
Képgaléria a versenyzongora érkezéséről.


A versenyzongorára több forrásból – többek között minisztériumi támogatásból és a Magyar Művészeti Akadémiától – szerzett pályázati támogatást a kari alapítvány. A dékán elmondta, hogy a beszerzések a hangszerfelújítási programnak köszönhetően tovább folytatódnak: új vonós, réz- és fafúvós hangszerekkel.A Steinway & Sons D-modell versenyzongorát, amely városszerte egyedülálló, a hangversenyek résztvevői mellett igénybe vehetik a karon oktató, művészi hivatást választott tanárok is.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.