SZTE Info

husito_konyvbemutato

Nyári szépirodalmi hűsítő a Szegedi Tudományegyetem alumnusától

2021 júniusában újraindult a szegedi Grand Caféban a méltán közkedvelt Ráolvasás elnevezésű kötetbemutató sorozat. A 2020 júliusától novemberig tartó kötetbemutató széria, neves írók és költők munkáit tartalmazza. Orcsik Rolandot, aki az SZTE BTK oktatója és költő, arra kértük: ajánljon nyári olvasmányt az SZTE íróvá, költővé lett „öregdiákjainak” művei közül. Íme, a „szépirodalmi hűsítő”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A Szegedi Tudományegyetem büszke lehet az irodalmi múltjára – fogalmazott Orcsik Roland. –A „klasszikus szerzők” közül ide járt, vagy tanított az egyetem falai között: például József Attila, Radnóti Miklós, Baka István. Ugyanígy a rendszerváltás előtti vagy utáni magyar irodalom több szereplője. Ma is alkot például Darvasi László, Podmaniczky Szilárd, Solymosi Bálint, Szijj Ferenc, Szilasi László.


Orcsik_Roland


Orcsik Roland az ajánlót a saját generációjában kiemelkedő és a szegedi egyetemhez kötődő szerzőkre is kiterjesztette. Megemlítette: Bakos András, Becsy András, Berta Ádám, Bíró-Balogh Tamás, Bencsik Orsolya, Bene Zoltán, Danyi Zoltán, Grecsó Krisztián, Karácsonyi Zsolt, Kiss László, Kollár Árpád, Lanczkor Gábor, Lengyel Zoltán, Nagy Koppány Zsolt, Pál Sándor Attila nevét.


 Többek között a kiváló egyetemi tanárainknak is köszönhető ez a kimagasló termékeny egyetemi szcéna – hangsúlyozta Orcsik Roland. Itt az olyan elképesztő műveltségű mesterekre utal, mint Ilia Mihály, vagy éppen Fried István. – Az biztos, hogy aki a szegedi egyetemre jelentkezik, megérezheti ennek a szellemi pezsgésnek a jelenlétét nap, mint nap.


A saját generációjába tartozó tehetségek közül például: Balogh Gyulának, Gellérfi Bencének, Kormányos Ákosnak, László Lizának, Vajsenbek Péternek, Veszprémi Szilveszternek, Uj Krisztinának, Szutorisz Szabolcs Bencének, Bék Timúrnak és Pejin Leának már megjelent az első saját kötete, vagy a közeljövőben lát napvilágot.


BZ_PB


Nyári olvasmánynak három friss könyvet ajánl Orcsik Roland. Pál Sándor Attila: Rokonok című novelláskötete szervesen illeszkedik a szerző korábbi, nagy szakmai figyelmet kiváltó versesköteteihez. A finom önironikus líra kedvelői számára, igazi csemege lehet, Becsy András harmadik, Kert és ház című verseskötete. Bakos András sokáig érlelt első verseskötete, az Isteni testek Szegeden, a Tiszatáj Alapítvány gondozásában jelent meg.

 

 

SZTEInfo – Kovács - Jerney Ádám

Fotó: Ocskó Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.