SZTE Info

laser_szte

Lézerek az orvoslásban és az élettudományokban

A EUGLOH szövetség online nyári egyeteme várja az érdeklődőket, akik nemzetközi szaktekintélyektől szeretnének tanulni és kreditre szert tenni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az idei év szegedi szervezésű nyári egyeteme a Lasers in Medicine and Life Sciences (LAMELIS), amelyre minden karról várnak hallgatókat, képzési területtől és szinttől függetlenül. 2021. július 5. és 9. között a téma szegedi és nemzetközi képviselői tisztelik meg a rendezvényt.

Az öt EUGLOH egyetem, azaz a Université Paris-Saclay (Franciaország), Lund University (Svédország), Ludwig Maximilian University (Németország), University of Porto (Portugália) és a Szegedi Tudományegyetem mellett a Fridrich Schiller University (Németország), a National University of Ireland (Írország), a Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (Németország), a University of Kent és a Francis Crick Institute (Egyesült Királyság) professzorai, valamint az ELI és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont vezető tudósai tartanak előadásokat.


Az előadások mellett beszélgetések és szabadidős programok, versenyek is várják az egyhetes program résztvevőit, melyre a EUGLOH egyetemek polgárai jelentkezhetnek – a nemzetközi környezet és a jó hangulat tehát garantált a nyári egyetemen.


A részletes program és a jelentkezési felület a fenti linken érhető el.

Jelentkezni június 28-ig lehet. A nyári egyetem sikeres teljesítéséről a résztvevők 4 kreditet érő igazolást kapnak.


A EUGLOH szövetség további nyári egyetemei:


A Portói Egyetem szervezésében, szegedi oktatók közreműködésével valósul meg június 29. és július 2. között a Summer School in Nutrition and Food Sciences, amit kifejezetten az élelmiszeripar és a mezőgazdaság iránt érdeklődőknek ajánlunk.


A tavalyi év sikere után ismét meghirdetik a EUGLOH Summer School on Large-Scale Facilities for Global Health nyári iskolát, amelyre mindenkit várnak tudományterülettől függetlenül. Szintén a Paris-Saclay Egyetem szervezi a EUGLOH Summer School in Neuroscience című nyári egyetemet, ahol népes hallgatói csapat képviseli a Szegedi Tudományegyetemet.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.