Bezár

Hírarchívum

DSC_0433

Az egyetemalapító Báthory István krakkói sírját megkoszorúzták az SZTE vezetői

Az egyetemalapító Báthory István krakkói sírját megkoszorúzták az SZTE vezetői

2021. június 23.
2 perc

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes 2021. június 23-án rótta le tiszteletét az egyetemalapító, Báthory István krakkói sírjánál. A kolozsvári BBTE képviseletében Soós Anna rektorhelyettes vett részt az ünnepségen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem alapításának 440. évében az intézmény vezetői Krakkóba látogattak. Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes a Wawel székesegyházban Zdzisław Sochacki prelátussal találkozott. Majd a tisztelet koszorúit helyezték el Szent Hedvig és az egyetemalapító Báthory István sírjánál. Az egykori Báthory Académia két utódintézménye, a Szegedi Tudományegyetem és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem vezetői közösen emlékeztek. A BBTE képviseletében Soós Anna rektorhelyettes vett részt az ünnepségen.


DSC_0380


Báthory István (1533-1586) a XVI. század végének meghatározó és elismert történelmi személyisége, politikai szereplője volt, mint lengyel király, litván nagyherceg és erdélyi fejedelem. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy II. Miksával szemben a lengyelek Báthoryt választották királyukká. Lengyelország tekintélyét sikerült is növelnie, hiszen számos győzelmet aratott a harctereken – például az oroszok és a tatárok ellen. Koncepciója szerint közép-európai összefogással, a lengyelekkel együtt lehetett volna a törököket kiűzni Európából. Ám e terv végrehajtását megakadályozta a halála.


A páduai egyetemen tanult. Reneszánsz szemléletű személyként – a hatalmi és politikai gondolatok mellett – a kultúrával is törődött. Ezt az is mutatja, hogy a litávniai Vilniuszban és az erdélyi Kolozsvárott is egyetemet alapított, mindkét helyre a legjobb tudósokat toborozta. Például a két egyetem első rektora az a Jakub Wujek lengyel jezsuita, aki elsőként fordította le anyanyelvére a Bibliát. A magyar Szántó Istvánt a bécsi egyetemről vitték Kolozsvárra. De tanított itt Ladó István vagy Vásárhelyi Gergely is. Sőt: a szegedi piaristáktól induló Pázmány Péter a kolozsvári egyetemen kezdte felsőfokú tanulmányait. Báthory világosan látta, hogy az egyetemről nyílik ki a világ.


galeria
Képgaléria a krakkói látogatásról


Báthory István Vilnában 1581. május 12-én kiadott alapítólevéllel hozott létre Kolozsvárott egyetemet. A Kolozsvárról 1919-ben száműzött egyetemet Szeged 1921-ben befogadta. Ezzel váltak valóra a Szegeden a XVIII. század óta folyamatosan fel-felbukkanó egyetemalapítási törekvések.


Báthory Istvánt lengyel királyként a Wawelben helyezték örök nyugalomra. A sírjánál tett látogatást megelőzően a szegedi egyetem vezetői megtekintették Zsigmond Ágost gyermekpáncélját és részt vettek II. János Pál pápa szoboravatásán. A programokon részt vett - többek között - Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, valamint Karol Biernacki, a Csongrád Megyei Levéltár vezetője és Lengyelország szegedi konzulja.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek