SZTE Info

nadas_bence_mkksz_nyito

Indul a tokiói olimpián Nádas Bence, az SZTE hallgatója

Bekerült egy SZTE-s a magyar olimpiai csapatba. Nádas Bence, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar hallgatója a kajak négyesek 500 méteres versenyszámában áll rajthoz a XXXII. nyári játékokon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tegnap kihirdette a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, hogy melyik versenyszámban kik képviselik hazánkat a japán fővárosban az ötkarikás játékokon. Az egyik legnagyobb fejtörést Hüttner Csabának, éppen a férfi kajakos szakág okozta, mivel 6 kvótát szerzett a válogatott, vagyis hat férfi kajakos áll a szövetségi kapitány rendelkezésére. Ennyi főből kell az összes számot a lehető legjobban, legerősebben összeállítania. Sokáig úgy tűnt, hogy Kuli István, aki az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán, levelező tagozaton végzi tanulmányait, szintén tagja lesz a négyesnek, de az Európa-bajnokság nem úgy sikerült, ahogyan azt a versenyzők várták, ezért újra kellett gondolni, mi a legjobb összetétel.


A végleges és pontos csapathirdetésnél így, Nádas Bence, az MVM Szeged kajakosa maradt a hajóban, ő utazhat az olimpiára.  Az élelmiszermérnöknek tanuló hallgató idén már Világkupát nyert egyéniben, 500 méteren, ez döntő volt a válogatás során.


nadas_bence


2020. március 24-én bejelentették, hogy a koronavírus-járvány miatt az olimpiai játékokat elhalasztják egy évvel. Az esemény elnevezése nem változott, az ötkarikás játékokat 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg. Nádas Bence sportágában, a kajak-kenuban pedig augusztus 3. és augusztus 8. között vívják majd a versenyzők a csatákat.


SZTEinfo - Lévai Ferenc

Fotó: Szalmás Péter/MKKSZ

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.