SZTE Info

weboldal_nyito_gyogyszereszet

EUGLOH szimpózium a nanomedicináról

Öt európai egyetem tudósai tanácskoznak a gyógyszerésztudomány fejlesztéseiről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A EUGLOH szövetség (Université Paris-Saclay, Lund University, Ludwig-Maximilians-Universität München, Universidade do Porto és a Szegedi Tudományegyetem együttműködése) a globális egészség interdiszciplináris kutatása és a kutatási eredmények széleskörű bemutatása mellett kötelezte el magát, és a globális egészség kihívásaira keresi a választ a közös tudományos hozzáértés és az öt egyetemen rendelkezésre álló kutatási eszközök segítségével.


A szövetség első nanomedicina konferenciájára 2021. június 28-án kerül sor. Az online esemény a Paris-Saclay Egyetem szervezésében látja vendégül az öt európai egyetem szakértőit, akik a nanomedicina különböző aspektusaival foglalkoznak: az anyagokkal, a tervezéssel, a preklinikai és klinikai alkalmazásokkal, valamint a szabályozással. A szimpóziumon a Szegedi Tudományegyetem is képviselteti magát, a Gyógyszerésztudományi Kar vezető és junior kutatói, Prof. Dr. Csóka Ildikó, Dr. Ambrus Rita és Dr. Katona Gábor tartanak előadást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.