SZTE Info

boritonak_Simandy

Kiválóan szerepeltek az SZTE hallgatói a Simándy József Nemzetközi Énekversenyen

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a fiatal tehetségek körében a Simándy József Nemzetközi Énekverseny, amelynek a hagyományokhoz híven egész héten a Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont. A megmérettetésen a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar hallgatói is kimagasló teljesítményt nyújtottak – emelte ki Bátori Éva, az SZTE BBMK énekmestere, operaénekesnő, érdemes és kiváló művész.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarország egyik legismertebb énekversenyét 1998 óta rendezik meg Szegeden. Az eseményt először, mint a szegedi Zeneművészeti Kar frissen kinevezett tanszékvezető professzora, Temesi Mária operaénekesnő rendezte meg egykori énektanárával, Sinkó György operaénekessel 1997-ben. A megmérettetésen résztvevők száma évről-évre nőtt. Bátori Éva, az SZTE BBMK énekmestere, operaénekesnő, érdemes és kiváló művész azonban elmondta: idén a koronavírus-járvány miatt sajnos nem tudott mind a 120 előzetesen regisztrált versenyző megjelenni. A Simándy József Nemzetközi Énekversenyen hangulata ettől függetlenül kiváló volt.


-Büszkén erősítem a nagy tudással és egyedi tehetségekkel bíró, nemzetközileg is elismert zsűri tagok sorát, ugyanis a hallgatóink remek teljesítményt nyújtottak a mögöttünk álló napokban, annak ellenére, hogy az elmúlt másfél év minden szempontból nehéz volt a számukra. Remélem, hogy a döntőben is ugyanolyan bátran és alázatosan szerepelnek majd, mint az elődöntőben és a középdöntőben tették – hangsúlyozta a művésznő.


cikkembe_1


Az SZTE énekmestere ismertette: a versenyzők közül többen választottak magyar dalt, így Kodály Zoltán és a kar névadója, Bartók Béla művei is felcsendültek. A versenyszámok végén a kották mellett a versenyzők és felkészítő tanáraik tapasztalatokat is cseréltek egymással.


A 14-36 éves korú fiatal énekesek egész héten négy korcsoportra osztva versenyeztek egymással:


I. korcsoport: gimnáziumok és zeneművészeti szakgimnáziumok diákjai

II. korcsoport: felsőfokú zeneművészeti intézmények Bachelor hallgatói

III. korcsoport: felsőfokú zeneművészeti intézmények Master hallgatói

IV. korcsoport: ifjú művészek (36 éves korig)


A legjobbak korcsoportonként június 18-án, pénteken a döntőben kell énekelniük a versenyzőknek a győzelemhez. Magyarország közismert operaénekesnője szerint a versenyzőknek minden erejükre szükségük lesz, a négy napon át tartó megmérettetés nem csak a hangszálakat terhelte, hanem fizikálisan és szellemileg is kimerítette a hallgatókat.


cikkembe_2


A verseny győztesei 2021. június 20-án, vasárnap 18 órakor egy nagyszabású Díjkiosztó Gálakoncerten veszik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színházban. A koncerten közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar - vezényel Gyüdi Sándor.

 

A XI. alkalommal megrendezett énekverseny a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány szervezésében jött létre, fővédnöke Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Samu Angelika

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.