Bezár

Hírarchívum

OTDK_3szekcio

A jövő SZTE-s tudósai bizonyítottak

A jövő SZTE-s tudósai bizonyítottak

2021. április 13.
4 perc

Sokakat érintő, jelentős témákat dolgoztak fel az egyetemisták az elmúlt héten az SZTE által szervezett seregszemlén. Egyedülálló módon, a Szegedi Tudományegyetem három szekciónak adott otthont a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián. A Fizika, Földtudományok és Matematika, a Testnevelés- és Sporttudományi Szekció mellett, az Orvos- és Egészségtudományi szakma fiatal kutatói is prezentálhatták dolgozataikat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén, minden korábbinál aktívabban jelent meg a virtuális térben az OTDK. A szekciók szervezői a hivatalos honlapok mellett létrehozták az Instagram és az önálló Facebook profiljukat is. Az SZTE jó házigazdának bizonyult: a Stand-up comedy-től a Science Café-s kerekasztal beszélgetésekig, sokféle kiegészítő program közül választhattak a tudományos előadások után az érdeklődők. A szegedi szekciókra az ország minden szegletéből jelentkeztek egyetemisták, sőt sokan az országhatáron kívülről – Erdélyből, Vajdaságból, Kárpátaljáról, Felvidékről és még Angliából is.

 

VÁLTOZATOS TÉMÁK, RENGETEG SZEGEDI DÍJ

 

A „hazai pályán” versenyző SZTE-s hallgatók a legtöbb első helyezést (16) az Orvos- és Egészségügyi szekcióban gyűjtötték, ami jól mutatja a Szegedi Tudományegyetemen zajló oktatás magas színvonalát. Az I. helyezést elért hallgatók az OTDK-t követően Pro Scientia Aranyéremre pályázhatnak, illetve részvételi jogot szereznek a Szekció által 2021. szeptember 1. és 3. között, személyes formában megrendezett prezentációs versenyre.

 

Az SZTE I. helyezettjei: Kovács Barbara Nóra, SZTE – ÁOK, Szatmári Ferenc, Lázár Tímea, SZTE – ÁOK, Dr. Hantosi Dóra SZTE - ÁOK, Duzsik Lili, SZTE – ETSZK, Szarvas Péter Archibald SZTE - ÁOK, Fejes Alexandra, Gausz Flóra Diána, SZTE – ÁOK, Tóth Dávid, SZTE – ÁOK, Kocsis Endre, SZTE – GYTK, Novák Tibor Tamás SZTE - GYTK, Jakab András Gábor, SZTE – FOK, Party Petra, SZTE – GYTK, Weber Carmen Sahra, Emig Justine, SZTE – ÁOK, Meszlényi Valéria Éva, Nógrádi Bernát, SZTE – ÁOK, Ballók Bence, Kulcsár Richárd Máté, SZTE – ÁOK, Szakáll Richárd, SZTE – ÁOK, Kulcsár Richárd Máté, Ballók Bence, SZTE – ÁOK, Jász Dávid Kurszán, Baráth Bálint

SZTE – ÁOK

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával az I. díjas hallgatók 50 ezer forintos, a II. díjas hallgatók 40 ezer forintos, a különdíjas hallgatók pedig 30 ezer forintos pénzdíjban részesülnek. Az I. díjas hallgatók a szponzoroknak köszönhetően további pénz és/vagy tárgyjutalmat is kaptak.

 

A prezentációk témaválasztása nagyon sokszínű volt, szinte a teljes egészségügyet lefedték. Duzsik Lili (SZTE-ETSZK) például „A hosszantartó ülés káros hatásainak mérséklése fizikális tréninggel, illetve kognitív és digitális eszközökön alapuló tartásjavítás révén” című dolgozatával lett első. De az érdeklődők a koronavírussal, cukorbetegséggel, állatkísérletekkel kapcsolatos előadásokat is meghallgathattak, akár angol nyelven is.

 

További eredmények itt.

 

FIZIKA, FÖLDTUDOMÁNYOK, MATEMATIKA

 

A 291 előadást 300 hallgató és 26 diák prezentálta a 41 egyetemi és 2 középiskolai tagozatban. A 10 perces előadások és az azt követő viták alapján összesen 133 zsűritag alakította ki álláspontját a bemutatott téma feldolgozásáról.  Közel kétszáz díj és jutalom talált gazdára a 35. OTDK FiFöMa Szekcióban. Az SZTE TTIK egykori oktatója, Imreh Csanád emlékére alapított díjban a legjobb 41 év alatti témavezetőként Csanád Máté fizikus (ELTE) részesült. Csongrád-Csanád megyei Önkormányzat jutalmát a legjobb földtudomány és társadalomföldrajz alszekciós megyebeli hallgatóként Fórián Szilveszter (SZTE) nyerte.

 

Az I. helyezett SZTE-sek:

 

Fizika alszekció: Kálmán Szilárd (SZTE),

Földtudományok alszekció: Vári Tamás Zsolt (SZTE),

Társadalomföldrajz alszekció: Dratsay Dénes (SZTE), Brindza Ágnes (SZTE),), Vámos Ramóna (SZTE).

A közönségszavazás nyertese: Matematika alszekció: Kiss Rebeka (SZTE).


Az alszekciók I. helyezettjeinek teljesítményének összehasonlítására is alkalmas, jelenléti konferenciát, 2021. szeptember 3-4. között, a Szegedi Tudományegyetemen tartja a 35. OTDK FiFöMa Szekció.

 

35._OTDK_Fizika_Foldtudomanyok_es_Matematika_Szekcio_Zaro_unnepseg

 

SAJÁT REKLÁMFILM ÉS DAL – TESTNEVELÉS- ÉS SPORTTUDOMÁNYI SZEKCIÓ

 

Három szegedi aranyérmet és rangos díjakat szereztek az SZTE hallgatói a 35. OTDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójában, köztük egy szegedi, szabadtéri parkot érintő dolgozattal. A JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet szervezésében a versenyzők 17 tagozatban mérték össze felkészültségüket, mutatták be tudásukat a sporttudomány rangos hazai képviselőiből álló zsűrijei előtt. A konferencián 148 dolgozat került bemutatásra. Kiemelkedő médiatartalmakkészültek a szekcióhoz az SZTE JGYPK Kommunikációs Irodája, Kulturális Irodája és a szervező Testnevelési és Sporttudományi Intézet ötleteiből és megvalósításában, például a hivatalos reklámfilm és dal.

tesi
Munkában a tagozati felelősök a 35. OTDK. Testnevelés és Sporttudományi szekcióján

 

Az SZTE-s első helyezettek:

 

Csányi Alexandra, Szabó Anikó, Szabó Dalma (SZTE JGYPK), Tóth Larissza (SZTE JGYPK),

 

Szántai Levente (SZTE BTK)

 

 

További részletek a szekció honlapján.

 

Részletes eredmények.

 

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek