Bezár

Hírarchívum

IMG_0033-001

A dél-alföldi régió gazdasági fejlődését támogatja az SZTE ifjúsági életpályamodellje

A dél-alföldi régió gazdasági fejlődését támogatja az SZTE ifjúsági életpályamodellje

2021. április 27.
3 perc

Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem a dél-alföldi régió szakképzési centrumaival, valamint az Alföldi és a Déli Agrárszakképzési Centrummal. A cél kiszámítható karrierlehetőséget biztosítani a tehetséges fiatalok számára, a térségben tartani a kiváló munkaerőt, ezáltal pedig segíteni a régió gazdasági előrehaladását, jólétét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett a térség gazdasági-társadalmi viszonyainak fejlesztése mellett, ezért a dél-alföldi régió szakképzési centrumaival, valamint az Alföldi és Déli Agrárszakképzési Centrummal közösen „Ifjúsági életpályamodellt” dolgozott ki. A modell a tanulóknak és a hallgatóknak kínál perspektívát.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium komoly hangsúlyt fektet a szakképzési és a felsőoktatási területek egymáshoz illesztésére. A kiemelt kormányzati stratégia szerint az együttműködés megvalósulhat a képzési és kimeneti követelményrendszer, valamint a tematikák összehangolásában, a megszerzett szakmai tudás és kompetenciák felsőoktatásban való elismerésében, a duális képzés összehangolásában, a közép- és felsőfokú képzések oktatóinak hosszútávú, szorosabb együttműködésében, vagy éppen az iparban dolgozó szakemberek oktatásba való bevonásában.

 

Az SZTE vezetése a kormányzati stratégiát szem előtt tartva dolgozta ki az ifjúsági életpályamodellt, amelynek értelmében az iskolaválasztás előtt álló általános és középiskolás fiatalok az SZTE közreműködésével is betekintést nyerhetnek bizonyos szakterületekbe és szakmákba – a középiskolai tudás, a szakképző intézményekben szerzett szakmai tapasztalat elsajátítását követően az egyetemi képzésen át egészen a munkaerőpiaci betagozódásig. Az együttműködés keretében többek között közös szakmai és beiskolázási programokat, versenyeket, laborlátogatásokat hirdetnek majd az intézmények.

 

A megállapodásról szóló, tapasztalatcserével egybekötött online egyeztetést, 2021. április 22-én és 27-én tartotta a Szegedi Tudományegyetem vezetése a dél-alföldi régió Szakképzési Centrumainak, valamint az Alföldi és a Déli Agrárszakképzési Centrumok képviselőivel. Az április 27-i megbeszélésen részt vett Bagdán Boglárka helyettes államtitkár asszony is, aki az Agrárminisztérium Agrár Szakképzésért felelős Helyettes Államtitkárságának támogatásáról biztosította a részt vevő intézményeket.

 

Az egyeztetésen Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta: az elmúlt száz évben bebizonyosodott, hogy a régió tudományos-oktatási központja a Szegedi Tudományegyetem, különösen a 2007-es integrációt követően. Az, hogy ez a szerep hogyan alakul az elkövetkező évtizedben, előre elrendeltetett, hiszen a Dél-Alföldi Fejlesztési Programban központi kutatási és tudáscentrumként jelenik meg az SZTE – magyarázta a rektor. Kiemelte, hogy közös érdek az, hogy a gazdasági fejlesztés munkaerő-hátterét és tudáshátterét minél egyszerűbben, minél jobb átadási képességekkel, tudástranszferrel tudja megvalósítani az intézmény.

 

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja szerint az utóbbi években felerősödtek azok a tendenciák, amelyek sokkal nagyobb felelősséget hárítanak az egyetemre. A szegedi egyetem feladatrendszere az, hogy a dél-alföldi régióban a gazdasági fejlődés egyfajta élharcosa legyen. Ehhez pedig arra van szükség, hogy az egyetem minden szempontból ki tudja elégíteni azokat a régiós igényeket, amelyeket a vállalkozások az intézmény felé megfogalmaznak. - Szoros együttműködésre van szükség a szakképző centrumokkal, hiszen kiemelt jelentőségű, hogy olyan munkaerőt tudjunk biztosítani, amire a régió gazdasági szereplőinek szüksége van – fogalmazott a kancellár. Hozzátette: az egyetem tehetséggondozó programokkal, szakmai együttműködésekkel segíti a szakképző centrumokat, a szakképző centrumok pedig a tehetséges diákok felsőoktatásba irányításával segítik az egyetemet.

 

Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, hogy az SZTE fontosnak tartja az együttműködést abból a szempontból is, hogy közösen egy transzparens, tervezhető életpályamodellt tudjanak nyújtani a konkrét szakterületen a szakképzésben elindult tanulók számára. Azoknak, akik tovább szeretnének tanulni, és a felsőoktatásban bővítenék tovább ismereteiket, az SZTE biztosítja az előmenetelt alapképzések, majd mesterképzések, osztatlan képzések és a diploma megszerzését követően akár szakirányú továbbképzés, vagy – tudományos orientáció esetén – doktori képzés keretében. Mindemellett a program kiváló lehetőséget teremt a szakképző intézmények és az egyetem közötti kapcsolat elmélyítésére, a képzők képzését biztosító tudás átadására és az oktatók tapasztalatcseréjére.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek