Bezár

Hírarchívum

junior_akademia_nyito

Orosházi érettségizőket segítettek az SZTE Junior Akadémia tanárai

Orosházi érettségizőket segítettek az SZTE Junior Akadémia tanárai

2021. április 19.
2 perc

Egynapos érettségi kompetenciákat fejlesztő tréningen vehettek részt az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium végzősei, amelyet az SZTE Junior Akadémia tanárai tartottak. Az orosházi és szegedi intézmény együttműködésének köszönhetően 27 diák vett részt az online programon, akik Rezidens ösztöndíjban is részesülhetnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Feladattípusokról, tételsorokról, értékelési szempontokról is szó volt többek között az SZTE Junior Akadémia által szervezett érettségi kompetenciákat fejlesztő tréningen, melyen az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium diákjai vettek részt.


Hat tantárgyból fejlődhettek


Angolból, biológiából, informatikából, kémiából és matematikából választhattak a leendő érettségizők.


– Eredetileg kétnapos, szegedi kirándulással egybekötött programnak terveztük a tréninget, a járvány miatt azonban csak online tudtuk megtartani az órákat. Ez azonban nem von le annak a tudásnak az értékéből, amit a magas színvonalon oktató tanáraink adtak át a diákoknak – mondta dr. Újvári Edit, az SZTE Junior Akadémia igazgatója.


Hozzátette: a program másik jelentős értéke, hogy részt vevő diákok 30 ezer forintos Rezidens ösztöndíjat kaphatnak, amennyiben felveszik őket az Szegedi Tudományegyetemre a következő tanévben.


– Olyan feladatokat oldottunk meg a tréningen, amire az iskolai órákon nem volt lehetőségünk. Gyakoroltuk például az esszéírást, ezért úgy érzem, hogy sokkal összeszedettebb leszek majd ebben a feladattípusban az érettségin. Izgalmas és jó hangulatú volt az előadás – mondta a 12. osztályos Polgár Edit, aki biológiából vett részt a tréningen.


junior_akademia


Ösztöndíjat kap, akit felvesznek az SZTE-re


– Az információk sokszínűsége mindig motiváló és nevelő, függetlenül attól, hogy a diákok online vagy kontakt órán vesznek részt. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy kiváló szegedi oktatóktól is hallhassanak előadást a tizenkettedikesek az érettségivel kapcsolatos tudományos és módszertani aktualitásokba – kezdte dr. Blahó János, az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója, aki tavaly elnyerte a Junior Akadémia Mentor Díját a tehetséges diákok előmenetelét támogató Dél-Alföldi Régió Tudáshálózatának Fejlesztési Modellprogram kidolgozásáért.


Az iskolaigazgató elmondta, az is fontos szempont, hogy a programmal és az ösztöndíjlehetőséggel a tanulók az SZTE látókörébe kerülnek, segítve ezzel további érvényesülésüket, sikereiket, és a személyes mentorálás lehetőségét. – Mint egy tölcsér, úgy nyílik ki a lehetőségek tárháza a középiskolások számára az SZTE Junior Akadémián keresztül – tette hozzá.

 

Közös pont a tehetséggondozás


A két intézmény közötti együttműködés már több mint fél éve elkezdődött, hiszen a cél közös: a tehetséggondozás és a továbbtanulás iránt mind a gimnázium, mind az egyetemi egység elkötelezett.


– A továbbiakban is keressük a lehetőségeket, hogy támogatni tudjuk az orosházi diákok továbbtanulását az SZTE-n. Bízunk abban, hogy egyre több intézménnyel tudunk ilyen, a fiatalokat támogató kapcsolatot kiépíteni – zárta dr. Újvári Edit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek