Bezár

Hírarchívum

testvervarosok

Láthatatlan kötelék a világ különböző pontjai között, avagy egyetemek a testvérvárosok világnapján

Láthatatlan kötelék a világ különböző pontjai között, avagy egyetemek a testvérvárosok világnapján

2021. április 29.
1 perc

Szeged húsz testvérvárosának 70 százaléka az SZTE számára azért is fontos, mert az egyetem nemzetközi hálózatát bővítik. Erről a 14 egyetemi városról néhány adatot és hírtöredéket gyűjtöttünk csokorba a testvérvárosok világnapja alkalmából.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Életre szóló barátságok szövődnek a szegedi hallgatók és a külföldi egyetemekről érkező fiatalok között. Az SZTE a 2020/2021. tanévben például az ERASMUS programon belül 549 partneregyetemmel áll kapcsolatban. Az SZTE hallgatói a testvárosok egyetemeivel kialakított együttműködések segítségével is megismerhetnek más kultúrákat, részt vehetnek olyan programokon, amelyeknek e kapcsolatok nélkül nem lehettek volna részesei. Ezeknek az emlékeknek a felidézésével ünnepelhette az SZTE a testvérvárosok világnapját!

 

*

 

Testvérvárosok világnapja: április utolsó vasárnapja

A II. világháború után merült fel az Amerikai Egyesült Államokban a testvérvárosi kapcsolatháló gondolata. Felismerték: a békés fejlődés egyik módszere, ha a testvérvárosok megosztják egymással tapasztalataikat. 1957. április 28-án a franciaországi Aix-les-Bois-ban alakult meg a Testvérvárosok Világszövetsége (UTO). Erre emlékezve ünnepeljük április utolsó vasárnapján a Testvérvárosok Világnapját.



 












*

 

CAMBRIDGE

 

Az SZTE Nobel-díjas kutatója, Szent-Györgyi Albert életútja is összekapcsolja Cambridge és Szeged egyetemét. Szent-Györgyi ugyanis 1927-ben elnyert egy ösztöndíjat a Cambridge-i Egyetemre, hogy tanulmányozhassa a hexuronsavat.

Cambridge két testvérvárosának egyike Szeged 1987 óta. A Szeged – Cambridge regatta 2010 című cikkünkből kiderült: az először megrendezett evezős versenyen angol és magyar színeket viselő versenyzőket láthattunk küzdeni a Tiszán.

Cambridge-ben jártak az SZGYTV győztesei – írtuk az SZTE Hírportálon 2018. február 28-án. A 2017-es SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny fődíja volt ez a különleges utazás.

 

LIEGE

 

Banga Ilona, Szent-Györgyi Albert munkatársaként 6 hónapos tanulmányúton vett részt 1937-ben Liege egyetemén.

Az SZTE ERASMUS-partnere az agrártudományok terepén a Haute École de la Province de Liège; a gazdaságtudományokban a Haute École Libre Mosane (HELMo).

 

 

ŁÓDŹ

 

A „lodzi testvéregyetem vendége volt a JATE delegációja tagjaként dr. Fodor Géza rektor…” – tudósított a Szegedi Egyetem című lap 1974-ben. „A lodzi egyetem a jövő évben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.”

„Dr. Małgorzata Sęk, a University of Lodz Adójogi Tanszékének adjunktusa az Intézet által megrendezett "Current Challenges of the Improvement of Digital Economy" c. konferencián tartott előadást” – olvasható a 2018. októberi hír az SZTE ÁJTK honlapján

A jogtudomány és az angol nyelv hozza össze a Uniwersytet Łódzki és az SZTE hallgatóit.

 

 

MAROSVÁSÁRHELY

 

Az orvos-, a gyógyszerész- és a fogorvostudomány művelői közül 91 ERASMUS-programos hallgató érkezett Szegedre az Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş intézményből.

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar honlapján megtekinthető a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel kötött együttműködési keretszerződés szövege is.

 

 

NIZZA

 

Az Université Côte d'Azur az SZTE nizzai partner intézménye. A kapcsolatok a jog- és a történettudományt érintik.

Cserelátogatások alakultak ki az SZTE gyakorló iskola és a nizzai Lyceé’ d’Estienne d’Ovres gimnázium között 1989 óta ápol testvéri kapcsolat eredményeként. A 2008-as élménybeszámoló itt olvasható.

A nizzai testvérváros tiszteletére rendezte meg az SZTE Frankofón Egyetemi Központ, más támogatóval együtt, az Első Francia Bált Szegeden. 2019. február 1-jén a Frankofón fórum után I. Francia bál című cikkünkben is megírtuk: az esemény célja a hagyományteremtés, a kulturális, oktatási kapcsolatok elősegítése volt.

 

 

ODESSZA

 

„A József Attila Tudományegyetemről – testvéregyetemével, az Odesszai Állami Mesnyikov Egyetemmel kötött szerződés alapján – 14 hallgató egy hónapig dolgozott, illetve nyaralt Odesszában…” – írt az építőtáborozásról élménybeszámolót a Szegedi Egyetem 1972/10. számában Várnay Ernő. A két egyetem célul tűzte ki a hallgatók, kiadványok kölcsönös cseréjét, vendégprofesszorok előadását.

A JATE ötven elsőéves orosz szakos hallgatója járt Odesszában. Miért volt jó? – a kérdésre a Bölcsész 1974/I. számában Bugyi István és Lipták Tibor írása válaszol.

Távcsövet ajándékozott Odessza a szegedi egyetem – akkori nevén a JATE Kísérleti Fizikai Tanszékének. Az 1991-92 között épült újszegedi Csillagvizsgálóban tekinthető meg a Cassegrain-típusú távcső. Odessza és a szegedi csillagvizsgáló történetét Csákány Béla professzor összegezte.

 

 

PÁRMA

 

Pármához köti a szegedi egyetemet az irodalomtörténész Koltay-Kastner Jenő tanulmánya is.

Az ERASMUS-program és a zeneművészet a kapocs a Conservatorio di Musica „Arrigo Boito” és az SZTE között. De ERASMUS-együttműködésről olvashatunk az SZTE GYTK és az SZTE ÁOK honlapján is.

 

 

PULA

 

A zeneművészet a közös nyelv az SZTE BBMK, az SZTE JGYPK és a Sveučilište Jurja Dobrile u Puli között.

 

 

ROTTERDAM

 

Az SZTE BTK és az Erasmus Universiteit Rotterdam összekötője az ERASMUS.

 

 

SANGHAJ

 

Az SZTE Konfuciusz Intézetben folyó hosszú távú egyetemi, tudományos és kulturális együttműködés a célja a szegedi universitas és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme között 2011 novembere óta élő kapcsolatnak. Az SZTE és SISU: aláírási ceremónia a Parlamentben című cikkünk 2012. augusztus 3-án jelent meg az SZTE Hírportálon.

Kiállításon mutatják be Sanghaj oktatási palettáját – írtuk 2013. május 31-én.

A tapasztalatok, illetve az oktatók, kutatók és hallgatók cseréje mellett a kutatásfejlesztés lehetőségeit is tartalmazza a Sanghaji Conservatory of Music és az SZTE között 2018. március 6-án kötött együttműködési megállapodás.

Élénk a kapcsolat a Shanghaji Politika- és Jogtudományi Egyetem, valamint az SZTE ÁJTK között. Például Shanghaj városából több mint húsz kínai egyetemista ismerkedett meg az Európai Unió és Magyarország büntetőjogi kérdéseivel az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán. A nyári egyetem hallgatói a rendőrségi droglaborba és a Csillag börtönbe is eljutottak.

Az SZTE BTK Hungarológia központjában is jártak shanghaji egyetemi hallgatók: heti 24 órában foglalkoztak a magyar nyelv tanulásával – írtuk 2019. június 20-án a Sanghaji magyar szakosok évzáró ünnepsége az SZTE-n című cikkben.

A Kínai Állami Ösztöndíj programmal alap-, mester- és PhD szinten tanulhatnak ösztöndíjasként az SZTE hallgatók.

Együttműködési megállapodást kötött az SZTE ÁJTK a Shanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemmel, amit 2019-ben megújított. Ez magas technológiai szintű gazdasági együttműködést eredményezhet.


kinai_hallgatok_evzaro

 

 

SZABADKA

 

A Makovecz Ösztöndíjprogram részeként a Szegedi Tudományegyetem is részt vesz – többek között – a szabadkai felsőoktatási képzésben.

A CEEPUS-együttműködés eredménye a szabadkai Polytechnical Engineering College és az SZTE mérnöki tudományokra és az informatikára kiterjedő kapcsolatháló.

 

*

 

Kulturális sokszínűség

A Stipendium Hungaricum program egyik oktatáspolitikai célja, hogy növelje a felsőoktatási intézmények kulturális sokszínűségét. Kétszáz új Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatót vár az SZTE – írtuk 2017. szeptember 6-án. A Szegedi Tudományegyetemre a testvérvárosi kapcsolatokban érinett országokból is érkeznek hallgatók. A Stipendium Hungaricum program révén például Izraelből 1, Kínából 19, Montenegróból 2, Szerbiából 3, Ukrajnából 4 fiatal tanul jelenleg is a Szegedi Tudományegyetemen.


 
















*

 

TEMESVÁR

 

Temesvár az 1879-es árvíz után segített Szeged újjászületésében, talpra állásában. Az 1998-ban megalapozott testvérvárosi kapcsolat azt mutatja, a két város számíthat egymásra a bajban.

A közelmúlt személyes és intézményi kapcsolataira ad példát a 2014. február 13-i Temesvárott járt az SZTE nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó rektorhelyettese című riportunk. A sikerekről a Komoly fejlesztéseket hozott Szeged és Temesvár ikerprojektje című, 2014. július 19-i tudósítás ad számot.

8 karra és 20 tudományterületre terjed ki az SZTE és az Universitatea de Vest din Timişoara kapcsolata.

Az orvostudományok művelői élvezik a Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timişoara és az SZTE közös programjait.

A temesvári Bánát Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemet (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului) a Wellmann konferencia is az SZTE Mezőgazdasági Karhoz köti. A közös programok az agrártudományokra és a biológiára terjednek ki.

A gazdaság- és a mérnöki tudományok művelői 4 hálózatban részesei az Universitatea Politehnica din Timişoara és az SZTE testvériségének.

Mindez az ERASMUS és CEEPUS-együttműködés eredménye.

 

 

TOLEDO

 

Az SZTE ÁJTK amerikai jogi szakértői képzésének gyökere: The University of Toledo.

Az SZTE Gyógyszertudományi Kar együttműködési megállapodást kötött az amerikai Toledo város College of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences egyetemével – részletezte a Toledo és Szeged: tovább erősödik a két Gyógyszerésztudományi Kar együttműködése című, 2015. május 28-i beszámoló.

Bővülnek az SZTE-kapcsolatok a toledói egyetemmel – tudattuk az SZTE Hírportálon 2015. július 23-án.

Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán több évben is angol nyelvű nyári kurzusokat tartottak Szeged és az Ohio állambeli Toledo város több éves együttműködésének az eredményeként. A 2017. július 3-án záruló programról tudósítottunk: Két amerikai egyetem angol nyelvi tábora az SZTE pedagógusképző karán

Az SZTE BTK kiterjedt nemzetközi és intézményi kapcsolathálójában az egyik csomópont az University of Toledo.


Angol_tabor_1

 

TURKU

 

Az SZTE és a finn Turku város egyeteme, a University of Turku - Turun Yliopisto 1980. február 21. óta „testvér”. A két felsőoktatási intézmény számos tudományterületen működik együtt a számítástechnikától és a kibernetikától kezdve a kémián és filozófián át a finn-ugor nyelvtudományig és néprajzig.

7 kétoldalú megállapodás alapján 6 tudományos területen cserélik ki tapasztalataikat az SZTE és a Turkui Egyetem kutatói és oktatói.

Szegedről 131, Turkuból 45 hallgató vett részt a partner-egyetem programjában.

Az SZTE 74 oktatója kapcsolódott be az egyetem egyik legrégebbi és nagyra értékelt partner intézménye, az SF Turku munkájába.

A néprajz és a gyógyszerésztudomány köti össze az Åbo Akademi és az SZTE kutatóit.

Az ERASMUS programban 1998 óta vesz részt Szeged és Turku felsőoktatási intézménye.

 

*

 

Szeged testvérvárosai, „születési” sorrendben:

1939: majd 1997: Rahó (Ukrajna)

1966: majd 2004: Szabadka (Szerbia)

1969: Nizza (Franciaország)

1971: Turku (Finnország)

1977: Odessza (Ukrajna)

1987: Cambridge (Egyesült Királyság)

1988: Parma (Olaszország)

1990: Darmstadt (Németország)

1990: Toledo (Ohio, Amerikai Egyesület Államok)

1994: Lárnaka (Ciprus)

1997: Marosvásárhely (Románia)

1998: Temesvár (Románia)

1999: Vejnan (Shaanxi Tartomány, Kína)

2001: Kotor (Montenegró)

2001: Liége (Belgium)

2003: Pula (Horvátország)

2004: Łódź (Lengyelország)

2008: Sanghaj (Kína)

Szeged testvérének tekinti magát:

+ Jeruzsálem (Izrael)

+ Rotterdam (Hollandia)
















 










SZTEinfo – Berecz Blanka, Ú. I.

Fotók: SZTE NKI

 

Forrás:

http://www.ek.szte.hu/contenta-repozitoriumok/

 

*

 

További információk:

Nemzetközi kapcsolatok

Díszoklevél az SZTE két koordinátorának az Erasmus+ és a CEEPUS program megvalósításáért

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek