Bezár

Hírarchívum

Viharban_suto_mate__nyito

Fotópályázatot nyert a viharvadász vegyészhallgató

Fotópályázatot nyert a viharvadász vegyészhallgató

2021. április 15.
4 perc

Sütő Máté, a Szegedi Tudományegyetem vegyészhallgatója, „Az én zöld városom” című fotópályázat nyertese szabadidejét legfőképp fényképezéssel tölti. A Metkép.hu hivatásos viharvadászával hobbijáról beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Milyen indíttatásból neveztél „Az én zöld városom” fotópályázatra?


Sütő Máté: - Válogatós vagyok a pályázatok terén, ezért ritkán nevezek, de ennek tetszett a témája, közel állt hozzám, ahhoz amit fotózok és úgy gondoltam, hogy van a képeimben annyi, hogy adjak egy esélyt magamnak. Azon meglepődtem, hogy nyertem, mert elég maximalista vagyok és mindig látok valami apróságot, ami miatt nem érzem tökéletesnek a képemet. Szerencsére sokszor csak én látom, talán most is így volt.


- Honnan jött a fotózás ötlete, és mióta űzöd hobbiként?


- Tanyán nőttem fel, így a természet mindig nagy szerelmem volt, ráadásul sokat utaztunk, utazunk. Annyi szépet láttam, hogy mindenáron meg akartam mutatni másoknak is. Az időjárás az egyik kedvenc témám. Körülbelül 12-13 éves lehettem, amikor az első használható telefont megkaptam, amivel már fotózni is lehetett. Ekkor hoztam létre az első fotós oldalamat az öcsémmel. Bár most visszanézve a képeket, elmosolyodom és néha fogom a fejem, de valahol el kellett kezdeni és még mindig messze a cél.


- Vegyészhallgatóként mennyire fér bele az idődbe a fotózás?


- Változó. Nem tartozik a leglazább szakok közé, így képes lekötni az embert, sokszor akaratán kívül is. Most az online oktatás miatt több az időm, majdnem minden nap el tudok menni fotózni, de sokszor annyira lemerítenek a tárgyak, hogy nem jut rá erőm.


- Hogyan tanultál meg fényképezni?


- Autodidakta módon tanultam és tanulok továbbra is. Figyeltem mások munkáit, az utómunka szokásaikat, néhány könyvet is elolvastam, főként az alapok miatt volt ezekre szükség. Szeretném a saját stílusomat és énemet kialakítani és belevinni a fotózásba. Szerintem nem mindig célravezető a tanult minta, sokszor elveszik az egyén és marad a tökéletes tanminta. Ettől függetlenül a fejlődéshez nem árt elolvasni néhány jó könyvet.


- A pályázatot egy tájképpel nyerted. Milyen témájú képeket szoktál készíteni?


- Igen, az egyik legkedvesebb fotómmal nyertem. Rengeteg témát szeretek fotózni, mert mindben van valami kihívás és szép, legyen az portré vagy természetfotó. Talán mégis a tájképek állnak a dobogó második fokán és a viharok a tetején. Vicces, amikor az emberek néznek rám: amikor más menekül, én kamerával rohanok bele a viharba.


- Szegeden mi a kedvenc fotós helyszíned?


- A város nagyon sok részén szeretek fotózni, hiszen szép és amikor az idő kedvez, akkor kiválóan megörökíthető. Mégis azt hiszem két nagy kedvencem van: az egyik az Erzsébet Liget, ahol többek között a nyertes képem is készült, illetve a lapos, a Belvárosi-híd környéke, ahol napkeltekor és naplementekor is gyönyörű képeket lehet készíteni, vihar idején pedig szuper a panoráma. Az egyik legpusztítóbb szegedi viharban is a hídon álltam pár éve és onnan fotóztam.


Sugarak


- Vettél már részt más, például egyetemi fotópályázaton?


- Igen, de nem jellemző. Válogatós vagyok ilyen téren. Tavaly egy csongrádi versenyt nyertem meg, ott is körülbelül 100 versenyző indult és az egyetemi pályázaton is kiállításra került két fotóm, bár ekkor még nem nagyon volt kamerás képem, ugyanis profi eszközzel bő egy éve fotózom.


- Hobbiként viharvadászattal is foglalkozol. Hogyan kell ezt elképzelni?


- Nagy szenvedélyem ez a bizarul csengő hobbi. A Metkép.hu meteorológiai oldal csapatába kerültem be néhány éve, ahol már hivatásos viharvadász vagyok. Lehet, hogy viccesen hangzik, de hasznos, hiszen élőben közvetítek sokszor több százezer embernek egy veszélyes időjárási eseményt, ezzel jelezve nekik a várható időjárást. Röviden úgy néz ki egy ilyen út, hogy előtte a csapattal időjárási paraméterek alapján eldöntjük, hova érdemes utazni, majd a helyszínen - feltéve, ha az időjárás is úgy akarja - kamerával, telefonnal, felvételeket, élő adásokat készítek, készítünk és figyelmeztetjük az embereket.


- Elképzelhető, hogy diploma után fotós pályán helyezkedj el?


- Gondolkodtam rajta sokat és továbbra sem vetem el. Szeretem a kémiát, pontosabban van benne olyan terület, amit szeretek, de az álom munka a fotográfia, utazás. Az egyetem mellett amennyire tudok, odateszem magam, pályázok, portrékat fotózom, kergetem a szupercellákat, és remélem, hogy egyszer ez lesz a munkám.


- Milyen technikákat, tippeket javasolnál a kezdő fotósoknak?


- Ez nem egyszerű kérdés. Ha az ember komolyan akar fotózni, akkor MILC vagy DSLR gépet, viszont, ha nincs alapja az embernek, érdemesebb egy kompakt géppel kezdeni. Utána jöhetnek a komolyabb felszerelések. Talán néhány nagyon alap dolog van, ami a képet sokkal szebbé teheti: egyenes horizont, éles fotó legyen és azt javaslom, ha tuti fotót és színeket szeretnél, napkelte időszakában, vagy naplemente előtt egy órával fotózz, a fények csodára képesek!


sm


 

SZTEinfo - Móczár Dóra

Fotó: Sütő Máté

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek