Bezár

Hírarchívum

tothlarissza_nyito

Futás közben gyűjtött anyagot a kutatásához

Futás közben gyűjtött anyagot a kutatásához

2021. április 16.
4 perc

Tóth Larissza, az OTDK előadására készülve, a koronavírus fertőzés miatt, lázasan is gyakorolta az előadását. Megérte, hiszen I. díjat és különdíjat is nyert a Testnevelés- és Sporttudományi szekcióban. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán, sport- és rekreációszervező szakon végzett ifjú kutató dolgozatának témája, az újszegedi Erzsébet Ligetben sportolókra irányult, akiket többször is futás közben kérdezett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tóth Larisszának a 35. OTDK Testnevelés és Sporttudományi szekciójában, a Sportrekreáció, sportturizmus tagozaton belül hozott első helyezést „A szabadtéri rekreáció lehetőségei urbánus környezetben egy nagyvárosi park példája alapján” című dolgozat, amihez témavezetőnek Dr. Győri Ferencet választotta. A prezentáció olyan jól sikerült, hogy a zsűri egy különdíjjal is jutalmazta. A Prof. Dr. László Ferenc Díjat, a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó szegedi versenyzőnek, ezúttal Larisszának ítélték.  Az SZTE végzőse 15 éve versenyszerűen lovagol, amit az elmúlt egy évben rendszeres futásokkal is kiegészít.


toth_larissza_lovagol


- Minek köszönhető a téma és a helyszín kiválasztása?


Tóth Larissza: - Miután felújították és átadták az Erzsébet Ligetet 2019 tavaszán, magamon és a családomon is észrevettem, hogy amint volt elég szabadidőnk, biciklire pattantunk és betekertünk a ligetbe Deszkről, viszonylag messziről. Volt, hogy csak leültünk egy kicsit, de megesett olyan is, hogy futottam az új rekortán pályán pár kört. Akkor még nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, de amikor tudományos diákköri dolgozatom témáját ki kellett választanom, úgy éreztem érdekes lehet ez a téma: ki, miért, hány alkalommal, honnan és mivel jár ide?


- Mi volt a kutatás legfontosabb eredménye?


- Kiderült, noha a látogatók tisztában vannak a sport hasznosságával és a sportolási lehetőségeikkel, mégsem mozognak annyit, hogy az kiváltsa a kedvező élettani hatásokat. Megvan a szándék, de valószínűleg nem tájékozódnak, így az egészségfejlesztő testmozgás mértékét nem érik el. A rekreációs minimum egyébként csupán heti 3-4 alkalom, 40 perc közepes intenzitású mozgásról szól, de sajnos a felmérés alapján a legtöbb ligetbe látogató sportoló hetente maximum egy alkalommal végez testmozgást.


- Mi volt a legérdekesebb dolog, amivel találkozott a dolgozat elkészítése közben?


- Sok érdekes adatot és tanulmányt találtam, de ami miatt élmény volt ezt az egészet elkészíteni, az az adatfelvétel. Csak és kizárólag személyes lekérdezés alkalmával kerültek kitöltetésre a kérdőívek. Mivel sportolóknak címeztem a kérdéseimet, megesett olyan is, hogy a futók nem szívesen álltak meg, amit teljes mértékben elfogadtam. Ilyen esetben futottam velük, már amikor bírtam és nem zavartam őket. Futottam maratonistával is, aki akkor már a harmincadik kilométerén volt túl, de olyannal is, aki kezdő volt és velem kocogta le az aznapi „adagját”. Így visszagondolva úgy érzem, teljesen megérte és nagyon különleges élmény volt, semmivel sem pótolható. Akkor viszont nem így gondoltam, sokszor nagyon elfáradtam.


- Milyen segítséget kapott a prezentáció elkészítéséhez?


- Dr. Győri Ferenc, a Testnevelési és Sporttudományi Intézet vezetője volt a témavezetőm. Rengeteg és még annál is több segítséget kaptam tőle a szakdolgozatom elkészítése alatt és után: a TDK-ra, majd az OTDK-ra való felkészülés során is. Nem lehetek elég hálás a sok segítségért és „magyarításért”. Épp az OTDK előtt elkaptam a koronavírust, alig volt bennem élet, de ettől függetlenül az OTDK előadás előtt minden nap, öt napon keresztül feljelentkeztünk Zoomra és elmondtam az előadásomat. Volt, hogy csak két mondatot írtunk át, de volt, hogy teljesen új számításokat végeztünk. Ez az egész folyamat is egy olyan élmény volt, amit az iskolai előadások alkalmával nem él meg az ember.


- Tervez hasonló kutatásokat, tanulmányokat?


- Mindenképp! Még nem voltunk egészen kész a szakdolgozattal, amikor átadták Szeged második rekortán pályáját, ami a Vér-tó köré épült. Szinte azonnal mentem és kipróbáltam, szétnéztem a parkban. Egy hasonló kérdőíves felmérés biztosan remek lehetőséget nyújtana, hogy információhoz jussunk az új park kihasználtságával kapcsolatban, valamint érdekes lenne az Erzsébet Ligetben kapott eredményekkel összehasonlítani. Ezen felül, kérdőívemmel más települések rekreációs parkjaiban is lehet vizsgálódni.


 

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István, Tóth Larissza

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek