Bezár

Hírarchívum

Nevtelen2

Olvasás népszerűsítés a könyv napján

Olvasás népszerűsítés a könyv napján

2021. április 23.
2 perc

1995 óta április 23-a a könyvek és az olvasás ünnepe: az UNESCO erre a napra tette ugyanis a könyv és a szerzői jog világnapját. Szabados Ágnes, az SZTE alumnája és oktatója számos kezdeményezést keltett már életre, melyek célja az olvasás népszerűsítése.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szabados Ágnes, az SZTE BTK és SZTE ÁJTK egykori hallgatója álmodta meg és hozta létre a Nincs Időm Olvasni Kihívást (NIOK). Az egész országban népszerű program, mára már közel 40 ezres csoporttá nőtte ki magát a Facebookon. A kihívásként indult kezdeményezés célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az olvasás fontosságára, és megmutassa, hogy igenis mindennap lehet egy kis időt szakítani arra, hogy kezünkbe vegyünk egy könyvet.


A Nincs Időm Olvasni Kihívásban ebben a hónapban olyan könyvet olvasnak a résztvevők, amely szerzőjének neve legalább három szóból áll. A kihívás kitalálója minden hónapban kijelöl egy könyvet, mely a csoport közös könyve lesz, így, ha mást nem is, ezt az egyet érdemes elolvasniuk az érdeklődőknek. A csoport közös könyve a hónapra Yuval Noah Harari Sapiens című könyve, mellyel a szokásosnál kicsit komolyabb témáról olvasnak és beszélgetnek a kihívásban részt vevők.


Az SZTE alumnája emellett elindította legújabb műsorát is a Youtube-on. A Mutasd a könyvespolcod! epizódjaiban, Szabados Ágnes ismert emberekhez látogat el, akiknél közösen szemügyre veszik a könyvespolcukat. Az epizódok szereplőivel beszélgetnek az olvasásról, a könyveikhez fűződő emlékekről, emellett pedig mindenki megmutatja azt a három könyvet, amely valamilyen okból fontos a számukra.


Az új műsorban két egykori SZTE-s találkozott, az első adásban ugyanis Szabados Ágnes Grecsó Krisztián, József Attila-díjas írónál vendégeskedett. A sikeres író, többek között a Vera szerzője, szintén a Szegedi Tudományegyetemen szerezte meg diplomáját. A beszélgetésből kiderül, melyik felnőtt mesekönyv Krisztián kedvence, amit kislánya Johanna az elsők között fedezett fel, melyik az a könyv, ami miatt kitiltották egy könyvtárból, miért tartja azt magáról, hogy régen sznob volt, mit gondol a kötelező olvasmányokról, és hogyan jutott el a saját maga által sznobizmusnak nevezett attitűdjétől a saját stílusáig.



1616. április 23-a a világirodalom két klasszikusa, Cervantes és Shakespeare, valamint a nálunk alig ismert perui író, Inca Garcilaso de la Vega halálának dátuma. Ez a dátum szinte kínálta magát arra, hogy ezen a napon tisztelegjen a világ a könyvek és a szerzők előtt, és hogy bíztassák az embereket, különösen a fiatalokat, hogy fedezzék fel az olvasás örömét.

A könyv világnapjának ötlete és dátuma egy katalán hagyományból ered, ahol április 23-án a férfi vörös rózsát ad a nőnek, aki ezt ajándékkönyvvel viszonozza.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek