Bezár

Hírarchívum

_DSC0949

Köszönjük a könyvtárosok munkáját!

Köszönjük a könyvtárosok munkáját!

2021. április 14.
3 perc

Április 14-én világszerte a könyvtárosokat ünnepeljük: 2011 óta ugyanis ez a nap a könyvtárosok világnapja. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük az SZTE Klebelsberg Könyvtár „leg”-jeit, az egyetemi könyvtár érdekességeit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Amerikai Könyvtárak Szövetsége (American Library Association) és a Könyvtárak és Intézmények Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Library Associations and Institutions) április 14-ét a könyvtárosok világnapjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és a könyvtárosok nyújtotta értékekre.


Erre a napra összegyűjtöttük a szegedi egyetemi könyvtár legnagyobb értékeit.


A könyvtár állományában fellelhető matuzsálem, a Biblia. Venetiis: per Franciscum de Hailbrun et Nicolaum de Frankofordia socios, 1476. [456] fol.; 2o. Az 1476-ban Velencében megjelent Biblia az SZTE Klebelsberg Könyvtár legrégebbi nyomtatványa, úgynevezett ősnyomtatvány. A két kiadó, Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt 1473 és 1477 között igényes tipográfiával és a legjobb minőségű papíron adta ki könyveit. A műből a németországi könyvtárakban is mindössze hét teljes példány található. A szegedi példány is csonka, kötése hibás: a konkordancia íveinek egy részét a Genezis szövege közé kötötték.


Biblia
Biblia. – Venetiis: per Franciscum de Hailbrun et Nicolaum de Frankofordia socios, 1476.


A koronavírus járvány miatt a kölcsönzési lehetőség sajnos csak korlátozottan volt elérhető, sőt, időszakosan egyáltalán nem is volt elérhető. A korábbi évekből azonban rendelkezésre állnak adatok arra vonatkozóan, hogy melyik könyvet kölcsönözték ki a legtöbbször. Ez a könyv pedig nem más, mint Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába című könyve.


Andorka-BEvszoc
Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába


A legértékesebb könyv nem más, mint az első nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyv – a Misztótfalusi-szakácskönyv. Legrégibb fennmaradt kiadásai Szakácsmesterségnek könyvecskéje címmel 1695-ben és 1698-ban jelentek meg Kolozsváron, Misztótfalusi Kis Miklós nyomdászműhelyében. Az első kiadásból nem ismerünk teljes példányt, a második kiadás egyetlen és épen maradt példánya a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárában található és a könyvtár legértékesebb dokumentumai közé tartozik.


main
A Misztótfalusi-szakácskönyv


Az abszolút legkeresettebb könyvek között főleg nyelvkönyveket találhatunk: első helyen az angol, majd német és francia tankönyvekkel. Ha csak a szépirodalmat nézzük, akkor a hazai szerzők közül Nádas Péter, Borbély Szilárd, Grecsó Krisztián és Szilasi László állnak az élen. A külföldi irodalom esetében Orwell 1984 című könyve vezet, a szórakoztató irodalomban pedig Raphaelle Giordano, Jasper Fforde és Meik Wiking a legnépszerűbbek.


A szegedi egyetem könyvtára az úttörők sorába is beállhat: 2005-ben az országban elsőként rendezték meg a könyvtári éjszakát. Ekkor még a múzeumok éjszakája sem volt elterjedve, nemhogy a könyvtári éjszaka.


_DSC0947


A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára európai egyik legnagyobb egyetemi könyvtára. Története egészen az első világháborúig nyúlik vissza. A békekötések idején a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem 1921-ben Szegedre költözött, könyvtára azonban Kolozsvárott maradt. A szegedi egyetemi könyvtár az 1921-22-es tanévben a Dugonics téri épület két helyiségét kapta meg. A száz éve mindössze két szobányi és körülbelül 30 ezer kötetes állományból mára már közel 2 millió példányos könyvtár lett, aminek szükségleteit kielégítendő 2004-re felépült a Tanulmányi és Információs Központ.

 

SZTEinfo: Kocsis Bernadett

Fotók: SZTE Klebelsberg Könyvtár


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek