Bezár

Hírarchívum

erasmus_logo

A járványhelyzet ellenére is lehet Erasmus+ programra jelentkezni

A járványhelyzet ellenére is lehet Erasmus+ programra jelentkezni

2021. április 13.
3 perc

Az Európai Bizottság 100/100 pont „excellent application” értékeléssel és minősítéssel fogadta el a Szegedi Tudományegyetem Erasmus+ program 2021–2027 programszakaszában való részvételi jogosultságára benyújtott pályázatát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Európai Bizottság megítélte egyetemünk számára az „ERASMUS Charter for Higher Education 2021-2027” okiratot, amely biztosítja az általános minőségbiztosítási keretrendszert azokhoz az európai és Európán kívüli nemzetközi együttműködési tevékenységekhez, amelyeket a felsőoktatási intézmények az Erasmus+ program keretében valósítanak meg. Az új programszakasz 26,2 milliárd eurós költségvetésével körülbelül 10 millió európainak teszi lehetővé, hogy mobilitási vagy partnerségi projektben vegyen részt.

Ez azt jelenti, hogy a hallgatók a COVID-19 világjárvány alatt is megvalósíthatnak tanulmányi és szakmai gyakorlati kiutazásokat. A pályázatok kezelésére az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda (NMI) a Tempus Közalapítvány tájékoztatásai alapján és az SZTE rendelkezésének megfelelően kidolgozott egy eljárásrendet, amelynek köszönhetően az ösztöndíjasokat nem érheti anyagi hátrány a vírushelyzet miatt. Fontos kiemelni, hogy a hallgatók képzési ciklusuk alatt akár többször is részt vehetnek Erasmus+ mobilitásban.

Az elmúlt húsz évben az SZTE karai és tanszékei 30 partnerország több mint 540 európai partnerintézményével kötöttek 1077 kétoldalú szerződést, amelyek keretében összesen 9024 hallgatói és 4906 oktatói mobilitás valósult meg. Kiutazó hallgatóink legtöbben Németország, Spanyolország, Olaszország, Ausztria és Franciaország felsőoktatási intézményeibe pályáznak. Az SZTE-re a legtöbb külföldi hallgató Törökországból, Olaszországból, Spanyolországból, Franciaországból és Romániából érkezik. A 2019/2020-as tanévben az SZTE-nek összesen 277 külföldi Erasmus+-os hallgatót fogadott, miközben a kiutazó hallgatók létszáma 207 volt.

Az Erasmus+ programban összesen 33 ország vesz részt: az Európai Unió tagállamai és nem EU-tagként Észak-Macedónia, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Törökország és Szerbia. Megvalósítható tevékenység többek között az oktatói, munkatársi mobilitás, hallgatói részképzés és szakmai gyakorlat. Fontos tudni, hogy a program tandíjmentességet biztosít a hallgatóknak, miközben az ösztöndíjasoknak lehetőségük van kiegészítő támogatások igénylésére is. Ilyen a hallgatók számára meghirdetett szociális ösztöndíj, illetve a fogyatékkal élő vagy tartósan beteg hallgatóknak és munkatársaknak szóló pályázat.

A 2021-től 2027-ig tartó Erasmus+ programszakaszban számos új elem is megjelenik. Ezek az egyes intenzív programok (BIP) és a doktori képzésben résztvevők rövid idejű mobilitását támogató ösztöndíjak, illetve a fizikai és virtuális mobilitást kombináló blended (vegyes) mobilitás.

Elkezdődött a program digitalizációja is, bevezetésre került az Erasmus Without Paper projekt részeként az Erasmus App és az Online Learning Agreement (tanulmányi szerződés) kötelező használata, valamint minden mobilitási típus esetében a papíralapú helyett az elektronikus dokumentáció. Mindezek hozzájárulnak a Green Erasmus projekt egyetemi szintű alkalmazásához, az Erasmus program környezetbarátabb, fenntarthatóbb megvalósításához.

Már az új programszakasz előtt elindult az European Student Card bevezetésének előkészítése is. Ezzel egyidőben az egyetemünk az Európai Egyetemek Szövetsége, European University Alliance for Global Health (EUGLOH) projekt keretében is egyeztetéseket folytat ezen partnerintézményekkel az európai diákigazolvány alkalmazásáról és annak lehetséges szolgáltatásairól.

AZ Erasmus+ program mellett az NMI más nemzetközi mobilitási programok koordinálását is biztosítja. Nagyon népszerű a CEEPUS program, amelynek segítségével Közép-Kelet-Európában, a Campus Mundi programmal az egész világon és a Makovecz programmal a külhoni magyar kéttannyelvű felsőoktatási intézményekben lehet külföldi ösztöndíjakat igénybe venni. Ezekről a programokról az érdeklődők és az ösztöndíjasok az NMI honlapján kapnak teljes körű tájékoztatást.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek