SZTE Info

nyito_tudomanyospalyazat

Tudományos pályázat fiatal kutatók, hallgatók és középiskolai diákok számára

A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi pályázatot hirdet a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságával közösen. A „SZAB Tudományos Díj 2021” célja, hogy ösztönözze a 35 év alatti kutatókat, hallgatókat és középiskolás diákokat arra, hogy új eredményeket tartalmazó tanulmányokat készítsenek. A pályázaton indulhatnak Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyékben, valamint a Vajdaságban, illetve Temes és Arad megyékben élő kutatók és középiskolás diákok.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A pályamunka egyéni és kollektív munka eredménye egyaránt lehet. Minden pályázó csak egy pályamunkát nyújthat be. Pályázni a SZAB szak- és munkabizottságai által művelt tudományterületeken, új eredményeket tartalmazó, még meg nem jelentetett, vagy már publikált tanulmánnyal egyaránt lehet. Benyújtott, de még meg nem védett PhD értekezéssel nem lehet pályázni.


Tudományterületek:

 

1. Természettudományok:


a. Informatikai, Matematikai és Fizikai Szakbizottság

b. Föld- és Környezettudományi Szakbizottság

c. Biológiai Szakbizottság

d. Kémiai Szakbizottság

e. Mezőgazdasági Szakbizottság

f. Műszaki Szakbizottság


2.  Élettudományok:


a. Gyyógyszerészeti Szakbizottság

b. Orvostudományi Szakbizottság


3. Társadalomtudományok:


a. Jogtudományi Szakbizottság

b. Gazdaságtudományi Szakbizottság

c. Neveléstudományi Pszichológiai Szakbizottság

d. Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság

e. Filozófiai és Történettudományi Szakbizottság

f. Művészeti SzakbizottságA pályázat beadási határideje 2021. szeptember 13.


A pályázattal kapcsolatban bővebb információ az MTA SZAB honlapján található.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.