SZTE Info

cover

Idén is együtt várta a Mikulást az SZTE közössége

Nagyon népszerű volt az SZTE Alma Mater idei Mikulás-váró programja is: a közösségi média felületeken közzétett „Üzenj a Mikulásnak verssel/rajzzal” felhívásra számos mű érkezett be az SZTE öregdiákjaitól.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2020-as év számos ponton nehezítette meg életünket, elszigetelődtünk szeretteinktől, nem vehettünk részt a megszokott programokon, rendezvényeken. Így volt ez a hagyományosan megrendezett, az SZTE volt hallgatóinak és gyermekeiknek szóló Alma Mater Mikulás ünnepséggel is, amelyet a járványhelyzet miatt nem tarthatott meg az egyetem öregdiák szervezete – ehelyett azonban online aktivitásokra szólította a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő közösség apraja-nagyját. A felhívás szerint a Mikulásnak rajzokat, üzeneteket, vagy videóra vett verseket és dalokat küldhettek a gyerekek az SZTE Alma Materen keresztül. A beérkezett alkotásokat a szervezet közzétette Facebook oldalán, a résztvevő gyerekek pedig a megszokott módon mikuláscsomagot és az SZTE Klebelsberg Könyvtár által felajánlott könyveket is kaptak műveikért.


konyvek1_1


A Mikulásnak küldött üzenetek között szerepelnek rajzok, versek, dalok, kézműves alkotások és levelek is. Minden művet az SZTE Alma Mater Facebook oldalának hírfolyamában, honlapján, a rajzokat pedig ebben az albumban lehet megtekinteni.


– Hosszú évek óta az SZTE Alma Mater Mikulás ünnepség nyújt minőségi és színvonalas alkalmat gyermekeinknek, hogy átélhessék a csodát – fogalmazott egy volt SZTE-s anyuka, akinek a gyermekei rajzokat küldtek idén a Mikulásnak.


rajzok


– Minden évben kapunk ajándékot a Mikulástól, mert vagy én, vagy a testvéreim szoktunk nyerni a rajzversenyen – mondta el kérdésünkre Sára (6), hogy miért szereti az SZTE Alma Mater Mikulást. Az idei akció során minden gyermek kap finomságokkal teli Mikulás csomagot és könyveket, amiket az SZTE Klebelsberg Könyvtára ajánlott fel.


konyvek1_2


– Nagyon sajnálom, hogy nem mehetek veletek a könyvtárba mulatni! Nagyon szeretlek titeket! Kellemes ünnepeket! – üzente Anna (8).


– Én örömet szerettem volna okozni a Mikulásnak, azért rajzoltam neki – fogalmazott Stefi (4), és hozzátette, hogy reméli, jövőre már együtt lehetnek a Mikulással és a többi gyerekkel a TIK Könyvtárában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.