Bezár

Hírarchívum

Infektologia_nyito_honlapra

54 kórtermes Infektológiai Klinika épül Szegeden

54 kórtermes Infektológiai Klinika épül Szegeden

2020. december 16.
2 perc

A fertőző betegek ellátását, valamint elméleti és gyakorlati oktatási helyszínt is biztosít majd a Szegedi Tudományegyetem új Infektológiai Klinikája és Oktató Központja. Az 54 ágyas kapacitás szükség esetén akár duplájára is bővíthető lesz. Az épület későbbi alapkövét jelképező urnát 2020. december 15-én tették le.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Dr. Juhász Roland, állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Prof. Dr. Rovó László rektor, Dr. Fendler Judit kancellár, Sáray Zoltán, a kivitelező KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója és Medvigy Mihály, a BMSK Zrt. vezérigazgatója együtt helyezte le a földbe azt az urnát, amely az építkezés megkezdésekor az alapkő helye lesz majd az Infektológiai Klinika és Oktatási Központnál.


2412

 

A mintegy 4 milliárd forintból megvalósuló beruházás várhatóan 2022 júniusára készül el az Állomás utca 1-3. szám alatt. A központ az infekciókontrollal és járványügyi izolációval kapcsolatos irányelvek alapján épül. Havária helyzetek esetén, legyen az járvány vagy nemzetbiztonsági támadás (terrorizmus, migráció, baleset) a kapacitás gyorsan és rugalmasan, akár duplájára is bővíthető lesz.

 

Négy szinten, 4 575 négyzetméteren működik majd az új központ. Az épület földszintjén ambuláns és diagnosztikai egységeket alakítanak ki. Három emeleten, saját vizesblokkal 54 darab egyágyas kórterem lesz, ezek szükség esetén kétágyasra bővíthetőek. A betegszobákban rendelkezésre áll majd az intenzív ellátáshoz szükséges technológia is. A hat ápolási egység és az azokhoz tartozó 9-9 kórterem izolálható. A gyermek és felnőtt ellátás egymástól elkülönítve működik majd.


infektologia_latvanyterv_honlapra

 

- A jelenlegi pandémiás helyzet világosan mutatja, hogy a Dél-Alföldön milyen nagy szükség van egy olyan klinikára, amely képes az izolációra – jelentette ki Dr. Fendler Judit. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja elmondta: az SZTE vezetősége a 2015-ös migrációs válság során ismerte fel, hogy a Dél-Alföldi Régió infektológia ellátási képességén javítani kell. Világossá vált, hogy a fertőző betegek ellátására egy külön klinika elengedhetetlen az itt élők biztonságának szempontjából. A beruházásnak köszönhetően a jövőben pandémiás helyzet esetén nem kell más részlegeket átalakítani, esetleg ideiglenesen elköltöztetni annak érdekében, hogy a betegeket a lehető legmagasabb színvonalon tudják ellátni.

 

- Sáray Zoltán, a generálkivitelező KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy bár mindig hatalmas megtiszteltetés egészségügyi létesítményen dolgozni, azonban az idei évben, a járvány következtében sokkal erőteljesebben érezhető a feladattal együtt járó hatalmas felelősség. A KÉSZ Csoport tagvállalatai dolgoztak már több alkalommal kiemelt létesítményeken, köztük egészségügyi kötődésűeken is, de most minden korábbinál jobban érezhető, hogy mennyire fontos egy ilyen beruházást megfelelő minőségben, határidőre megvalósítani.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek