SZTE Info

beszerzes_nyito

Közbeszerzési Innováció a Szegedi Tudományegyetemen

A Közbeszerzési Hatóság Fennállásának 25. évfordulója alkalmából megrendezett online nemzetközi konferencián a Szegedi Tudományegyetem új beszerzési stratégiájáról tartott előadást Dr. Nagy Paulina, az SZTE Beszerzési Igazgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az újfajta beszerzési eljárás, bár már a 2000-es évek elejétől ugyan jelen volt az Európai Unió szabályozásában -, azonban Magyarországon, a kellő elektronikus alkalmazások hiányában 2018-ban adott lehetőséget a Szegedi Tudományegyetem közbeszerzési csapatának, hogy az új módra váltson, zászlóvivőként, Dr. Nagy Paulina igazgatása alatt. A megvalósításban részt vett Macsek Bernadett, a közbeszerzési iroda vezetője és ügyvivőként Rácz Gabriella, aki a menedzsment részét vezeti a folyamatnak, illetve az SZTE megbízásából Németh Krisztina felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadó.


- Ezen beszerzési mód specifikuma az úgynevezett dinamizmus triász, egyrészt dinamikus az eljárás időben, tehát egyharmadára csökkenti a közbeszerzések időtartamát. Másrészről dinamizmus mutatkozik személyi oldalon, mert az előminősítési rendszer lehetővé teszi, hogy a nyitott rendszeren keresztül, az ajánlatot adó cégek folyamatosan csatlakozhassanak a beszerzési folyamatokhoz. Harmadrészről dinamizmus mutatkozik a műszaki oldalon, hisz az előminősítési szakaszban a műszaki specifikációt csak termékkategóriák szintjén szükséges létrehozni, ez termékváltásra, termékinnovációra is könnyített megoldást kínál. Összességében ezzel a technikával a K+F+I folyamatok egy hatalmas támasztékot kapnak, mivel így lényegesen rövidebb idő alatt végig tudjuk futtatni a beszerzési folyamatokat - fogalmazott Dr. Nagy Paulina, beszerzési igazgató.

Az innovatív beszerzési technika különlegessége, hogy egyfajta előminősítési rendszert, úgynevezett közbeszerzési előminősítést valósít meg, ezzel jelentősen megkönnyíti és lerövidíti a beszerzési folyamatot. A rendszer előminősíti azokat a cégeket, amelyek az egyetem számára beszállítanak. Ezáltal képes lerövidíteni azokat a folyamatot, amelyek által kiszolgálják a beszerzett tárgyakkal a kutatásfejlesztési vonalat.

Dr. Nagy Paulina jogász-közgazdász, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, a Szegedi Tudományegyetem beszerzési vezetője felügyelte az új beszerzési mód műhelyfolyamatait. Kezei alatt számos innovációs eljárás futott már át. Munkája részét képezi az SZTE akadémiai és klinikai oldal beszerzési struktúrájának irányítása, a beszerzési eljárások koordinálása, a megkötött szerződések ellenjegyzése. Apparátusával a beszerzési igényeket a közbeszerzési eljárások teljes körű lebonyolítását valósítja meg. Dr. Nagy Paulina külön köszönetet mondott az egyetem vezetésének messzemenő támogatásáért, hogy csapatával Magyarországon elsőként alkalmazhatták az innovációs beszerzési technikát.

SZTEinfo - Zombori Anett

 


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.