Bezár

Hírarchívum

Nyito_Szent-Gyorgyi_elso_munkahelye_1931_k

Hol a „C-vitamin szülőhelye”? – Próbáld ki a Szent-Györgyis online játékokat!

Hol a „C-vitamin szülőhelye”? – Próbáld ki a Szent-Györgyis online játékokat!

2020. december 13.
5 perc

Szabadulószobás és kérdés-felelet játék révén ismerkedhetünk az online térben az SZTE Nobel-díjas kutatója, Szent-Györgyi Albert életével és munkásságával. A szegedi Déri Miksa Műszaki Technikum honlapján elérhető innovatív játékokat és a tudománynépszerűsítő videócsokrot az SZTE történelem szakos hallgatója és az iskolai gyakorlatát vezető pedagógus állította össze.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Tudtad, hogy Szent-Györgyi Albert öt évig iskolánk épületében élt, itt végezte kutatásait és Nobel-díjjal jutalmazott felfedezését a C-vitaminnal kapcsolatban?” Ezekkel a kérdésekkel kezdődik a szegedi Déri Miksa Műszaki Technikum programajánlója. A válaszokhoz az iskolai honlapon a „Szent-Györgyi Napok (2020. december 7-12.)” című hír alatt egy egész hétre való játékos feladatot, videót és olvasmányt találhatnak a diákok. A Szent-Györgyi szegedi kutatómunkájához kötődő online szabadulószoba és kvíz elérhető minden érdeklődő számára.


Uj_felso_ipariskola_0615

 

 

A TENGERIMALACTESZT

 

A „C-vitamin szülőhelye” a szegedi Kálvária téri Déri technikum épülete. Ez az egyetlen olyan hely Magyarországon, ahol Nobel-díjjal jutalmazott felfedezés született. 1930 és 1935 között ugyanis ebben, az akkor egyetemi tanszékeknek és laboratóriumoknak, klinikáknak, szolgálati lakásoknak is helyet adó iskolaépületben élt a családjával és dolgozott kutatócsoportjával Szent-Györgyi Albert.

 

Szent-Gyorgyi_elso_munkatarsai_1931_k
Első munkatársaival a Kálvária téri intézet udvarán: Szent-Györgyitől jobbra Banga Ilona áll...


– Szent-Györgyi az amerikai időszakában marhamellékveséből kinyert hexuronsav skorbutellenes hatását 1930-ban, miután visszatért Magyarországra, igyekezett bebizonyítani – kezdte a kutatómunka titkaiba beavató magyarázatát Hannus István, a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott vegyészprofesszora. – A szegedi Kálvária téri egyetemi laborban a hexuronsav, ismertebb nevén a C-vitamin, hatását tengerimalacokon tesztelték. A tengerimalacnak ugyanis az emberrel rokon vonása, hogy nem képes a szervezete C- vitamint szintetizálni. A kísérletben részt vevő állatok közül azok, amelyeknek az ételébe egy kevés citromlevet csepegtettek, nem lettek skorbutosok. Így Szent-Györgyi elmélete végleg bebizonyosodott. Ezt követően kezdett keresni Szent-Györgyi nagy C-vitamin forrást és találta meg 1932-ben a paprikában.

 

Szent-Gyorgyi_vadasparkgaleria
A C-vitaminról Hannus István professzor előadást tarthatott az előző években, a Déri középiskola korábbi Szent-Györgyi Napok programjában kísérlet is szerepelhetett.


Saját tervezésű paprikaprésével a világon először Szent-Györgyinek sikerült nagy mennyiségű C-vitamint előállítania.

 

 

SZABADULÓSZOBA AZ ONLINE TÉRBEN

 

Az érdekes és a Szegedi Tudományegyetem históriájához is kötődő iskolatörténeti sztorikra büszke Déri Miksások idén, a Covid-világjárvány közepette is megtartották a Szent-Györgyi Napokat.


Szent-Gyorgyi_paprikacentrufugaval

– Kreatív kollegák ötleteltek azon, miként lehetne az online térbe került képzés idején is őrizni a hagyományt, hogy Szent-Györgyi Albert világra szóló sikereire emlékezünk – árulta el Vargáné Szőke Márta igazgató.

 

Szabadulj ki Szent-Györgyi Albert laboratóriumából!” Az online szabadulószobában 5 küldetést kell teljesíteni, a megoldásban videórészletek és látványos tablók segítenek. Az ötletes játék a Déri Miksa Műszaki Technikumban történelmet tanító Gergelyné Bodó Mária és az SZTE történelem-tanárszakos hallgatója, Fodor Roxána kreativitását bizonyítja.

 

 

KÉRDÉS-FELELET, VIDEOCSOKOR AZ SZTE NOBEL-DÍJASÁRÓL

 

A szegedi Kálvária téri Déri Miksa középiskola 2012-ben csatlakozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Emlékév programjaihoz. Azóta minden évben megemlékeznek a Nobel-díjas tudósról.

 

Az online kvízükkel nemcsak a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert életrajzáról kialakult tudásunkat mérhetjük, hanem új ismereteket is szerezhetünk. Például: ha az „Anyai ágon melyik családból származik Szent-Györgyi Albert?” kérdésre felkínált 3 válasz közül a „jót” nem találnánk el, akkor egy szomorú arcú rajzocska jelenik meg és ismét próbálkozhatunk. A helyes válaszra kattintva zöld jelzést kapunk és továbbléphetünk.


 

– Örülök, hogy az SZTE Szabadegyetemén tartott előadásom felvételét is beemelte a Déri az „ajánlott videók” jegyzékébe – fogalmazott Hannus István. Az SZTE professzor emeritusa nagyra értékeli, hogy 7 online előadás és Szent-Györgyi életéről szóló film linkje ösztönözheti a Déri iskola honlapjára látogatót ismeretei bővítésére.

 

 

AHOL ÉRETTSÉGI TÉTEL SZENT-GYÖRGYI

 

– Idén december 7. és 12. között a 24 osztályunkba járó 640 diák legalább egy tanórán át foglalkozott Szent-Györgyi Albert munkásságával, életével – avatott be iskolájuk szokásrendjébe a Déri igazgatója. – Így készítjük elő, hogy mire az érettségi vizsgáig jutnak a diákok, a történelem tételek közé emelt „a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert” témakörből is felkészültnek érezhessék magukat.


Szent-Gyorgyi_Deri_3_j
Korábbi pillanatkép a Déri Miksa iskola Szent-Györgyi Emlékszobájából - Vargáné Szőke Márta és tanítványai. Fotó: Ú. I.

 

11 szegedi Szent-Györgyi emlékhely képes ismertetőjét is fellelhetjük a Déri honlapján. A bemutatót készítő pedagógus és egyetemista tanítvány még arra a friss információra is kitért, hogy az SZTE Általános Orvostudományi Kar felveszi Szent-Györgyi Albert nevét.

 

Deri_kapu_f_j


Emlékszobát alakítottak ki Szent-Györgyi Albert egykori szolgálati lakása egyik helyiségéből a Dérisek. Itt – többek között – a kutatómunkához kötődő tárgyakat látni: a vegyészeti eszközöktől kezdve a C-vitamin szerkezetét bemutató modellen át Szent-Györgyi sakk-készletéig. Ennek az állandó kiállításnak „szellemi atyja” és támogatója Hannus István. Az SZTE nyugalmazott vegyészprofesszora korábbi kezdeményezésére került a kapu mellé egy emléktábla, kifejezve, hogy a Kálvária téri iskolaépület „a C-vitamin szülőhelye”.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: SZTE Klebelsberg Könyvtár,

SZTE Hírportál

 

Korábban írtuk:

 

Temetői és tudománytörténeti séta: az első szegedi rektor és Szent-Györgyi édesanyja sírjánál is jártunk

 

A cikkeket és könyveket író Szent-Györgyi Albert „utcára vitte a tudományt”

 

86. Ünnepi Könyvhét: Keresd a nőt! – érdekességek Szent-Györgyi Albertről és a Nobel-díjról

 

Szent-Györgyi Albert a „XXI. században”: története tükröt tart a jelennek

 

Könyvpremieri szenzációk: érettségi tétel lesz Szent-Györgyi Albert életútja

 

Szent-Györgyi Albert Emlékkiállítás nyílt az SZTE Rektori Épületben

 

Szegedi diákok gondozzák Szent-Györgyi Albert édesanyja sírját

 

„Csodálattal és hálával” – dokumentumfilmet forgatnak Szent-Györgyiről

 

Szent-Györgyi édesanyjára emlékeztek a temetőben

 

„A Szegedről jött új hódító”

 

Szeged a C-vitamin szülőhelye

 

Nyolc kötetben a szegedi tudományosság

 

Szent-Györgyi Albert emlékére tengerimalacokat fogadtak örökbe

Szent-Györgyi középiskolás szemmel

 

Reflektorfényben a „Szegedről jött új hódító” – Emlékhelyek

 

A Nobel-díjas fiziológust érdekli a magyar történelem

 

2012. december 10-én 75 éve, hogy átvette a Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek