SZTE Info

pexels-julia-m-cameron-4144923

21 közgazdász hallgató jutott tovább az SZTE GTK, Tudományos Diákköri Konferencia kari fordulóján

2020. december 10-én rendezte meg az SZTE Gazdaságtudományi Kar a Tudományos Diákköri Konferencia kari fordulóját. A jelenlegi helyzetre való tekintettel a verseny az online térben zajlott. Rekordszámú dolgozatot mutattak be a hallgatók a Marketing és az Innovációs- és pénzügyi szekcióban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az SZTE GTK 21 hallgatója gondolta úgy néhány hónappal ezelőtt, hogy belevág egy nagy kalandba, és elindul az Országos Tudományos Diákköri Konferencián való részvételért. Kiválasztották kedvenc témájukat, felkérték témavezetőjüket, és elmélyültek a téma izgalmasabbnál izgalmasabb olvasmányélményeiben. Hétről-hétre tökéletesedett a mestermű, ők maguk ez idő alatt rengeteget fejlődtek. Tehetségből kiválósággá váltak, választott témájuk szakértőjévé.

 

A helyi döntő sem „csak” verseny volt a szó szoros értelmében: sokkal inkább egy workshop, egy közös készülés az országos döntőre, ahol minden résztvevő tovább csiszolhatta azon készségeit, amelyek segítségével kiemelkedhet társai közül.

 

Az írásbeli dolgozatokat 60 pontos skálán, az előadásokat 40 pontos skálán értékelte a zsűri: Garamhegyi Ábel, Lukovics Miklós és Révész Balázs a marketing, és Bodnár Gábor, Kiss Gábor Dávid és Vas Zsófia a pénzügy és innováció szekcióban. Az opponensek javaslatai és az előadások alapján a zsűri kísérletet tett arra, hogy az igen kiváló pályamunkák között rangsort alakítson ki. Nagyon magas pontszámok születtek, az egyes munkák közötti különbséget nehezen lehetett megállapítani. A két szekció mind a 21 előadója megszerezte a jogot, hogy a 2021-es országos versenyen képviselje az SZTE Gazdaságtudományi Kart. A zsűri és a jelenlevők véleménye egyöntetűen az volt, hogy mind a 21 hallgató esélyes arra, hogy díjjal térjen haza az OTDK-ról. A Kari forduló napján kiderült, hogy a témavezetőkkel való szoros együttműködés, egy újszerű téma megtalálásával, alapos irodalomkutatással, komolyabb kutatásmódszertani eszköztár használatával és jó előadói képességekkel érdemes versenybe szállni, mert mindenki tud értékeset alkotni!

 

És hogy miért végez elsők között a GTK az OTDK versenyeken évtizedek óta? Ennek két oka is van: egyrészt olyan hallgatóik vannak, akik törekvőek, és nyitottak arra, hogy rövid időn belül rengeteget fejlődjenek. Másik oka, hogy a GTK oktatói nagyon elkötelezettek a TDK iránt, és rengeteg segítséget adnak a tédékázó hallgatóknak.

 

A színvonalas pályamunkákért elismerés illeti a hallgatókat és témavezetőiket! Gratulálunk minden versenyzőnek a kiemelkedő teljesítményhez és a tovább jutáshoz!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.