Bezár

Hírarchívum

pexels-startup-stock-photos-7112

Online rendezi meg idén az SZTE a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny elődöntőjét

Online rendezi meg idén az SZTE a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny elődöntőjét

2020. december 11.
2 perc

37 csapat méri össze tudását a Szegedi Tudományegyetem IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének 2020. december 11-i elődöntőjében. A középiskolások természettudományi ismereteit és kreativitását mozgósító vetélkedő fordulóit az SZTE a koronavírus-járvány miatt ketté bontotta. Az idei elődöntőből 6 csapat jut tovább.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre Balatonalmáditól Debrecenig, Budapesttől Hódmezővásárhelyig sőt a vajdasági Zentáról is jelentkeztek középiskolások. Összesen 37 csapat vesz részt a természettudományi verseny elődöntőjén, amelyet a pandemiás helyzet miatt online rendeznek meg az SZTE Coospace rendszerében 2020. november 11-én.

„Szent-Györgyi Albert és munkássága, valamint az orvosi- élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2015 és 2019 között”. Ez az idei Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny fő témája, de a 2021-ben centenáriumát és alapítása 440. évfordulóját ünneplő Szegedi Tudományegyetem történetével kapcsolatos kérdésekre is számíthatnak a versenyzők. A biológia, kémia és fizika kérdéssorokat, a művelődéstörténeti, kreatív feladatokat a szegedi egyetem elismert oktatói állították össze.

Az elmúlt 8 évben csaknem ezer diák vett részt az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőn. A versenyzők közül 189 diák kétszer, 28 pedig háromszor is jelentkezett a megmérettetésre. Összesen 106 iskola csapatai képviseltették magukat. A debreceni Tóth Árpád Gimnázium a rekorder, az iskolai diákjai minden évben részt vettek a tanulmányi versenyen. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2020-ban hetedik alkalommal küld csapatot.

Az ifjú tehetségekkel 154 felkészítő tanár foglalkozott. A vetélkedő 2021. évi döntőjén a szervezők immár harmadik alkalommal díjazzák azokat, akik többször új csapatokkal tértek vissza és jó helyezéseket értek el. A pedagógusok közül is kiemelkedik a Zentáról érkező Máriás Ildikó és az orosházi Gabnai Edit, mindketten hetedik alkalommal készítik fel diákjaikat az SZTE innovatív vetélkedőjére.

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szervezése uniós forrásból valósul meg, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázatnak köszönhetően.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek