Bezár

Hírarchívum

Screenshot_2020-12-22_Diaszpora_Felsooktatasi_Osztondijprogram_-_Palyazatok_-_Tempus_Kozalapitvany

Január végéig lehet jelentkezni a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramra

Január végéig lehet jelentkezni a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramra

2020. december 22.
2 perc

A Tempus Közalapítvány Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramja elősegíti a magyar identitású, többgenerációs, diaszpórában élő fiatalok magyarságtudatának és anyanyelvtudásának fejlesztését, Magyarországhoz való kötődésük erősítését. Az ösztöndíj tartalmazza a mentességet az oktatás önköltségének térítése alól, és az egészségügyi támogatást. Pályázni 2021. január 24- ig lehet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az új pályázati program, a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram célja, hogy támogassa a magyar identitással rendelkező fiatalok hozzáférését alap-, mester-, osztatlan mester, és doktori képzésekhez Magyarországon. Az első ösztöndíjasok 2021. szeptember 1-től kezdhetik meg magyarországi tanulmányaikat.

 

A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram ösztöndíjasai a Stipendium Hungaricum programban részt vevő felsőoktatási intézmények által indított magyar és intézményi pályázaton nyertes angol nyelvű képzésekre jelentkezhetnek. Mivel a pályázattípus kiemelt célja a diaszpóra közösségek támogatása is az ösztöndíjasok révén, így olyan képzéseket hirdettek meg a részt vevő intézmények, köztük a Szegedi Tudományegyetem, amelyek végzett szakemberei segíthetik a magyar diaszpóraközösségek munkáját, például óvó- és tanítóképzési, néptánctanár, népismeret és hagyományőrzés, magyar nyelv és irodalom, magyar, mint idegen nyelv, hungarológia.

 

A programban való részvétel feltételei:


  • vállalt magyar identitás és kapcsolódás a diaszpóra közösségéhez, amit a jelentkező motivációs levélben mutat be és nyilatkozatban erősít meg,
  • lakhely a támogatott régiók egyikében,
  • ajánlás valamelyik diaszpóra szervezettől vagy a területen működő magyar külképviselettől,
  • legalább 10 év Magyarországon kívüli tartózkodás,
  • Magyarország területén kívül végzett 4 év középfokú tanulmányok,
  • a jelentkező augusztus 31-ig betölti 18-ik életévét,
  • a jelentkező vállalja, hogy magyarországi tanulmányai alatt magyarul tanul és diplomaszerzésig leteszi a B2 szintű nyelvvizsgát,
  • a jelentkező vállalja, hogy diplomaszerzése után a pályázati felhívásban meghatározott időtartamra közösségi munkával segíti a helyi magyar diaszpórát valamely országban.

A program – az Európai Unió tagállamai, a Szerb Köztársaság és Ukrajna Kárpátalja megye kivételével – a világ minden országában élő magyar diaszpóra közösségre kiterjed.

Az ösztöndíj tartalmazza a mentességet az oktatás önköltségének térítése alól, és az egészségügyi támogatást (TAJ kártyát). Külön kérelemre elérhető juttatás, a hozzájárulás a megélhetési és lakhatási költségekhez.


A pályázás módja:


  • a jelentkező legfeljebb 2 választható szakra jelentkezhet,
  • a pályázat benyújtása magyar vagy angol nyelven ide kattintva lehetséges.

További információ kérhető a Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársaitól - katsidis.diana@szte.hu, jerney.leona@szte.hu, makhajda.laura@szte.hu, szecsi.annamaria@szte.hu - és a pályázat honlapján.


SZTEinfo



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek