SZTE Info

tdk_borito1

Másodjára rendeztek online Tudományos Diákköri Konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán

A 2020/2021-es tanév I. félévében már második alkalommal rendeztek online Tudományos Diákköri Konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2020. december 15-én öt szekcióban mérték össze a versenyzők tudásukat: élelmiszertudomány- és technológia, környezet- biotechnológia, műszaki és ökonómia tárgykörben.


A rendezvény megnyitóján Dr. habil. Bíró István, a kar dékánja üdvözölte a megjelenteket és megköszönte a zsűri, a felkészítő tanárok és a szervezők munkáját.


kep11_450x330


A konferencia két főszervezője ismételten Dr. habil. Zsótér Brigitta a kar tehetséggondozásért felelős dékáni megbízottja és Joóné Muhi Piroska a Tudományos Diákköri Tanács titkára volt. Az online rendezvényen jelen voltak érdeklődő középiskolások is.


A helyezetteknek járó pénzjutalmat a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Hallgatói Önkormányzata biztosította. Kiss Sándor HÖK elnök tájékoztatta a versenyzőket a díjak átvételének módjáról.

A rendezvény rendszeres támogatója a Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klub és a Bonafarm Csoport ismételten különdíjat ajánlott fel, melyek átvételéről Dr. Bencsik Dóra adjunktus nyújtott tájékoztatást.


kep2_450x330


A Soroptimist Club Szeged is évek óta támogatja a rendezvényt különdíjjal, köszönhető ez a kar és a klub között kialakult jó együttműködésnek. Köszönetüket fejezték ki Baranyi Irén elnök asszonynak a támogatásért.


A Rotary International nagy múltú nemzetközi szervezet egyik szegedi képviselője a Rotary Club Szeged-Tisza is különdíjat ajánlott fel. A díj átvételi módját a klub kincstárnoka, Streitmann Gábor ismertette.

Az esemény végén Joóné Muhi Piroska TTD titkár asszony felolvasta az eredményeket.


A rendezvény finanszírozásában közreműködött az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő és a Nemzeti Tehetségprogram „A hazai Tudományos Diákköri műhelyek rendezvényeinek támogatása” című és NTP-HHTDK-20-0001 számú pályázaton keresztül.


A TDK eredmények elérhetőek itt.


Logok

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.