Bezár

Hírarchívum

nyito_apolok_napja

Ápolók Nemzetközi Napja

Ápolók Nemzetközi Napja

2020. május 12.
2 perc

Az Egészségügyi Világszervezet a 2020. évet az Ápolók és Szülésznők évének nyilvánította, amelynek apropóját, a modern kori ápolás megteremtője, Florence Nightingale születésének 200. évfordulója adta. A mai járványügyi helyzet hangsúlyosan rámutat, hogy a világban az ápolás szimbóluma méltán lett a Florence Nightingale-i lámpás! Az élet nehéz pillanataiban a remény lángját ma is az ápolók tartják a kezükben!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A WHO kezdeményezéséhez világszerte csatlakoztak kormányok és szakmai szervezetek egyaránt, mégis a figyelmet az ápoló hivatás képviselőire egy igen félelmetes kórokozó a COVID-19 irányította rá igazán.


Ahogyan Florence Nightingale életében harcolt a fronton szolgálatot teljesítő és ott megsebesült katonák megfelelő ellátása érdekében- úgy a mai kor egészségügyi szakdolgozói vívják a maguk csatáját egy ismeretlen ellenséggel. Küzdenek a kórokozó terjedésének megállítása érdekében, közreműködnek az ellátási rendszer átalakításában, a biztonságos ápolási körülmények megteremtésében. Sokan az első sorban, saját egészségük és családjuk felett érzett aggodalmukat háttérbe szorítva látják el, ápolják és támogatják a vírus által megbetegítetteket. Mások több kollégát pótolva igyekeznek helyt állni és a lehető legmegfelelőbb, biztonságos ellátást nyújtani az egyéb okból ápolásra szoruló betegeknek.


Dolgoznak a fertőzés visszaszorításán, a lakosság egészségének megőrzésén az ellátás minden szintjén: kórházakban, klinikákon, járóbeteg- és alapellátásban, és a szociális szférában. A mai járványügyi helyzet hangsúlyosan rámutat, hogy a világban az ápolás szimbóluma méltán lett a Florence Nightingale-i lámpás! Az élet nehéz pillanataiban a remény lángját ma is az ápolók tartják a kezükben!


2020_apolok_napja_3


Tisztelettel és szeretettel köszönti a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatása az egészségügyi szakdolgozókat az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek