SZTE Info

IMG_8291

Zökkenőmentesen zajlik az érettségi az SZTE Gyakorló Gimnáziumban

Maszkot, gumikesztyűt biztosítva várja az SZTE Gyakorló Gimnázium az érettségiző diákokat. A kiemelt biztonsági intézkedések maradéktalan betartása mellett május 6-án rendben lezajlott a történelem érettségi. Riportunk a helyszínről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kik voltak az első triumvirátus tagjai? Mi volt az első világháború kirobbantó oka? Kik vívták a Peloponnészoszi háborút? – záporoztak a kérdések az SZTE Gyakorló Gimnáziumában még néhány perccel is a csengő megszólalása előtt. A történelem érettségi előtt álló középiskolások tesztelték egymás tudását. Volt, aki humorral oldotta a feszültséget, és "This is Spartaaaaaaa!" felkiáltással kapcsolódott be a beszélgetésbe. Néhányan a történelemkönyvüket lapozgatták, mások a kabaláikat rendezgették – az előírásoknak megfelelően méteres távolságot tartva egymástól.


erettsegi_galeria
Képriport az érettségiről


– Néhány napja találtam otthon. Eljött velem az előző vizsgákra is és eddig bevált – mutatott az icipici műanyag sárga csibéjére Török Petra, akitől azt kérdeztük, hogy élte meg az elmúlt, karanténban töltött időszakot. – Mindenki azt írta, hogy unatkozik, nem is értem. Nálunk szerencsésebb érettségizőket nem tudnék mondani, semmi más feladatunk nem volt, mint tanulni. Az iskola nagyon jól kezelte a helyzetet, minden támogatást megkaptunk, amire szükségünk volt. Ahogyan az előző napokban, ma reggel is zökkenőmentes volt a beléptetés a suliba. Kézfertőtlenítés után megkaptuk a maszkot és a gumikesztyűket – hallottuk Petrától, aki tervei szerint az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán folytatja majd tanulmányait.


IMG_8363


– Százhatvankét érettségiző diák jelent meg a mai napon iskolánkban, és emelt szintű írásbeli helyszín is vagyunk: matematika, történelem és angol dolgozatokat írnak az épületben – tudtuk meg Dobi Jánostól. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatója elmondta: az érettségi vizsgák minden évben kiemelt szerepet játszanak egy iskola életében, ez a helyzet azonban nagyon különleges. Azok a külső körülmények, amik a koronavírus fertőzéshez kapcsolódnak, a felkészülésben és a lebonyolításban is fokozott figyelmet kívánnak. – Az utolsó hetek online, digitális tanítása eltávolította a gyerekeket és tanáraikat egymástól, szakmai és érzelmi kihívás elé állította őket. Az elmúlt három nap után úgy látom, hogy a mögöttünk álló 4 tanév munkáját nem írta felül a helyzet, a gyerekek céljaik megvalósításához vállalják ezeket az elkerülhetetlen áldozatokat. Kollégáim minden segítséget megadnak ahhoz, hogy zavartalanul, zökkenőmentesen lebonyolódjon az érettségi – mondta az iskolaigazgató. Hozzátette: a kiemelt biztonsági intézkedéseket maradéktalanul megvalósítják, külön köszönetet mondott a fenntartói támogatásért a védőeszközök maradéktalan biztosításában.


IMG_8375


– Nem is volt annyira nehéz, mint amire számítottunk – mondta egy hallgató a vizsga után. Az írásbeli teljesítése után a hallgatók – egy különbséggel – ugyanúgy távoztak az épületből, ahogyan jöttek: betartva az előírt távolságot egymástól, a csoportosulásokat mellőzve, maszkban – a kiváló eredmények reményében megkönnyebbülten.

 

Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.