SZTE Info

Befejeződött a vizesblokkok felújítása az SZTE Herman Kollégiumában

Mintegy 10 millió forintból újították fel a Szegedi Tudományegyetem Herman Kollégium három szintjének vizesblokkjait. A munka a korábbi években elkezdett felújítás folytatása volt, amelynek révén teljesen megújultak a zuhanyzók és a toalettek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1999 óta működik karközi kollégiumként Újszegeden a Herman Kollégium, amelyet 1972 márciusában adtak át. A 10 emeletes épület 8 emelete ad szállást a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak, amelyben most egyébként azok a külföldi diákok laknak, akik nem tudtak hazamenni a koronavírus-járvány kitörésekor, köztük vajdasági és vietnami diákok is.


vizesblokk_Herman3


A 90 szobás, 270 fő befogadására alkalmas kollégium vizesblokkjainak felújítását már néhány évvel ezelőtt elkezdték, most, a második ütemben a három szint – a 4., 5. és 6. emelet – vizesblokkjait újították fel teljeskörűen. Újracsempézték a zuhanyzókat és wc-ket, újravakolták és festették a falakat, kicserélték a szanitereket. A helyiségek vízszigetelést kaptak, és ledes lámpákat is felszereltek.

 

A beruházás költsége mintegy 10 millió forint volt, ezt a kollégium – amely nyáron szállodaként működik, de helyet biztosít a terepgyakorlaton, vagy kutatásban részt vevő hallgatóknak is – saját bevételeiből finanszírozta.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.