Bezár

Hírarchívum

IMG_8475

A minta útja

A minta útja

2020. május 07.
2 perc

Négy megyében gyűjti a Szegedi Tudományegyetem a mintákat abban a kutatásban, amely több tízezer fő bevonásával zajlik. A cél, hogy képet kapjunk a koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról. Hogyan zajlik a mintavételi operatív team egy napja? Elkísértük az egyik csapatot Bajára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hajnali négy. A város még csendesen szunyókál, de az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolási Igazgatóságán már lázas munka folyik. Innen indulnak azok az egyetemi autók, amelyek a levett mintákat szállítják el a helyszínekről a laboratóriumba. Az országos kutatásban a minták 16,4 százalékát a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik be, összehangolt team munkában, precíz logisztikával Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből. Május elsejétől 14 napon keresztül közel 100 településen. A 12 gépjármű a 14 nap alatt közel 42 000 kilométert tesz meg, ami egy egyetemi személyszállító gépjármű éves megtett kilométer futásának felel meg.


minta_utja_galeria
Képgaléria az előkészületekről és a minta útjáról


- A nap az előző délutánnal kezdődik. Előkészítjük itt az anyagokat, eszközöket - mutat a katonás rendben sorakozó védőfelszerelésekre, és orvostechnikai eszközökre Vér Szilvia. Az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság titkárnőjétől megtudtuk, a speciális, hűtést igénylő anyagokat hajnalban hozzák el a laborból, és teszik hűtőládába. Majd érkeznek a gépjárművezetők és a mintavételt lebonyolító egészségügyi dolgozókból álló team.


IMG_8488


A folyosón térképpel az ölében ül Flieber Csaba, a Szállítási Iroda vezetője, körülötte a gépjárművezetők. A logisztikai megbeszélés után a csomagokkal megpakolva indul útnak az operatív csapatok. Bajára vesszük az irányt.


IMG_8525


A Bácskai Kultúrpalota a kijelölt mintavételi helyszín. Az operatív csapat precízen kipakol, védőfelszerelést ölt és már érkeznek is az első mintaadók. - Nagyon izgulok a vérvétel miatt - hallottuk egy fiatal lánytól, akit édesapja kísért el. Megtudtuk: bár az apuka éjszakázott, fontosnak tartotta, hogy elhozza lányát a vizsgálatra, nem akartak lemaradni a lehetőségről. - Nem is éreztem semmit! - örvendezett a fiatal a vérvétel után.


IMG_8532


Még csak 9 óra, de folyamatosan érkeznek a férfiak, nők, fiatalok, idősek. A vizsgálatra a KSH statisztikusai segítségével választották ki őket, összesen országosan 17 778 embert. A vérvétel mellett - ami az ellenanyag elemzéséhez fontos -, a garat- és az orrváladékból is mintát vesznek, ami a PCR vizsgálat meghatározásához szükséges. A mintákat a hűtőben tárolják szállításig.


IMG_8562


Fél tíz, már érkezik is az egyik gépjárművezető kolléga a mintákért, hiszen fontos, hogy 4 órán belül a laboratóriumban vizsgálhassák őket. Hűtőládába velük, és irány az SZTE mikrobiológiai laborja, de út közben még Mélykútnál és Kisszállás magasságában is felveszünk két "csomagot", amelyek fél 12 magasságában érkeznek célba.


IMG_8566

 

 

Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek