SZTE Info

miniszteri_latogatas_nyito1

Miniszteri látogatás az SZTE mintavételi pontján

Prof. Dr. Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere látogatott el május 8-án, Kecskemétre az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Szegedi Tudományegyetem Háziorvosi Oktatóközpontjába, hogy megtekintse a mintavételt Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Prof. Dr. Rovó László rektor és Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke társaságában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Megtekintette a mintavételt és beszélgetett az operatív csoporttal Prof. Dr. Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere május 8-án, pénteken, Kecskeméten. Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Szegedi Tudományegyetem is részt vesz abban az országos szintű vizsgálatban, amelyet május 1-től a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával végez a négy hazai orvosképző intézmény.


IMG_8597


Az országos tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt, 14 év felett minden korosztályból. A minták 16,4 százalékát a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik be a régióból, vagyis Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből. A vizsgálatokat a régióban a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja szervezi. A 14 napos szűréssorozatban a Szegedi Tudományegyetemről 15 munkacsoport vesz részt, köztük orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek.


IMG_8641A kecskeméti helyszínre utazott Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Prof. Dr. Rovó László rektor és Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, akik Szemereyné Pataki Klaudiával, Kecskemét polgármesterével is találkoztak az SZTE mintavételi helyszínén.


Fotó és szöveg: Bobkó Anna

A témáról korábban írtuk:

Megkezdődtek a mintavételek

"A mintaadás mindannyiunk érdeke"

A minta útja


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.