Bezár

Hírarchívum

SZTE_kepalkoto_diagnosztika_3

Június elsejétől újraindul a legmodernebb eszközparkkal felszerelt Radiológiai Klinika

Június elsejétől újraindul a legmodernebb eszközparkkal felszerelt Radiológiai Klinika

2020. május 29.
3 perc

A XXI. századi legprofesszionálisabb orvostechnológiai és betegbiztonsági elvárásoknak is megfelelő új képalkotó diagnosztikai eszközparkot, a régió legkorszerűbb MR centrumát és új betegirányítási rendszert alakítottak ki a június elsejével újrainduló SZTE SZAKK Radiológiai Klinikán. Az elmaradt vizsgálatokra a betegeknek új beutalót kell kérniük, az új időpontok kérését pedig az új betegirányítási rendszer lényegesen leegyszerűsíti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 4,8 milliárd forintos célzott kormányzati támogatásból megvalósuló, országosan is kimagasló technológiai fejlesztés eredményeként mostantól a dél-alföldi régió legmagasabb progresszivitási szintű egészségügyi ellátó intézmény-komplexumaként a Szegedi Tudományegyetem saját hatáskörben biztosítja a lakosság radiológiai ellátását.


Az újjászervezett, működésében jelentős mértékben átstrukturált Radiológiai Klinikán a magasabb színvonalú betegellátás biztosítása mellett újonnan kialakított betegellátó helyszíneken várják a diagnosztikai vizsgálatra beutalt pácienseket.


Ellátások a Semmelweis utca 6-8. sz. alatti Újklinikán

Közvetlenül, egy folyosóval összekapcsolva a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály (SBO) mellé alakítottak ki egy Sürgősségi Radiológiai Osztályt az Újklinikán. Ez az elrendezés a kevesebb szállítási időnek köszönhetően a betegbiztonságot növeli, a várakozási időt pedig jelentősen csökkenti. Az osztályon egy 64 szeletes CT készülék, két felvételi és egy átvilágító röntgen készülék, valamint egy modern UH készülék kapott helyet. Egy új CT készülék üzembe helyezésével lehetőség nyílt arra is, hogy az SZTE által korábban vásárolt 256 szeletes CT készüléket egyéb speciális, például kardiológiai, onkológiai és pulmonológiai vizsgálatokra is tudják használni.


A szintén az Újklinikán található Elektív Radiológiai Osztályon egy tíz évnél idősebb 1,5 Tesla térerejű MR-berendezést egy legmodernebb technológiával ellátott, csúcskategóriás készülékre cseréltek. Ezzel a készülékkel, valamint egy 3 Tesla térerejű MR-berendezéssel együtt a dél-alföldi régió legkorszerűbben felszerelt MR-centrumát hozták létre.


Női diagnosztikai ellátások a Leányszállásköz 2/A sz. épületben

A Női Diagnosztikai Központ egy új és jóval nagyobb befogadóképességű mammográfiás szűrővizsgálatoknak helyt adó épületbe költözött. A Leányszállás köz 2/A. alatt kialakított centrumban az új mammográf berendezések tomoszintézisre is alkalmasak, ez a vizsgálat eddig Szegeden nem volt elérhető. A mellrák szűrésére az emlő tomoszintézis a legmodernebb háromdimenziós mammográf röntgen diagnosztikai vizsgálat. A radiológus szakorvos közel 100 százalékos pontossággal képes a tomoszintézis vizsgálat alapján megkülönböztetni a daganatos szövetrészeket az egészséges emlőszövettől.


Ellátások a Tisza Lajos krt. 97., a Korányi fasor 14-15. sz. alatt és a Kálvária sugárúti épületben

Az I.sz. Rendelőintézetben kialakított Radiológiai Osztályon (Tisza Lajos krt. 97.), a Gyermekgyógyászati Klinikán működő Radiológiai Osztályon (Korányi fasor 14-15.), valamint a Klinikai Központ Radiológiai Osztályán új felvételi és átvilágító röntgent, és UH berendezést állítottak üzembe. A járványhelyzet elmúltával a Kórház Radiológiai Osztály Kálvária sgt-i telephelyén egy új 64 szeletes CT-készülék is munkába áll.


A Nukleáris Medicina Intézet ellátásai a Leányszállás köz 2/A és Korányi fasor 6. sz. alatt

A Szegedi Tudományegyetem másik diagnosztikai képalkotó vizsgálatokat ellátó intézménye, a Nukleáris Medicina Intézet egy új SPECT-CT-vel és egy PET-CT készülékkel gazdagodott. Az intézet a tevékenységét két telephelyen, a Bőrgyógyászati Klinika épületében, valamint a Leányszállás köz 2/A. számú épületben fogja végezni, a betegek előjegyzéseit – amennyiben indokolt –, az alábbi telefonszámokon fogadják: 62/545-393, 545-823, 545-771 és 542-201.


Egyszerűsödött az előjegyzési rendszer

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ betegellátó egységeiből a képalkotó diagnosztikus vizsgálatra szóló előjegyzések rendszerét a korábbiakhoz képest jelentősen leegyszerűsítették. Az új betegirányítási rendszerben ugyanis nincs szükség a páciens személyes megjelenésére az időpontok foglalásához, ezáltal is csökkentik a fertőzés veszélyét. A járványügyi helyzet miatt elmaradt vizsgálatok pótlása érdekében a betegek vegyék fel a kapcsolatot a beutalót kiadó orvossal, hogy a jelenlegi egészségi állapotának leginkább megfelelő vizsgálatot kérjék meg a számára. Az új rendszerben az egyetem klinikáin dolgozó kezelőorvosok az elektronikus rendszeren igényelnek új időpontot a beteg számára. Amennyiben nem az egyetemi rendszerhez tartozó orvos adta ki az új beutalót, a beteg a Radiológiai Klinika központi betegirányító telefonszámán (62/546-834 és 62/546-898) jegyeztetheti elő az új vizsgálati időpontot.


betegtajekoztato_radiologia
Térképes betegtájékoztató az ellátások helyszínéről.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek