Bezár

Hírarchívum

SZTE_kepalkoto_diagnosztika_3

Modern képalkotó diagnosztika és radiológiai ellátás szolgálja a dél-magyarországi régió betegeit

Modern képalkotó diagnosztika és radiológiai ellátás szolgálja a dél-magyarországi régió betegeit

2020. május 20.
2 perc

Heteken belül a betegellátás szolgálatába állnak azok a legmodernebb radiológiai és képalkotó berendezések (CT, MR, MRi), amiket a Szegedi Tudományegyetem 4,8 milliárdos kormányzati támogatásból vásárolt meg. A jelentős léptékű fejlesztés XXI. századi színvonalra emeli a térség betegeinek ellátását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és az Affidea jogelődje 2004-ben szerződést kötött – 25 évre – képalkotó diagnosztikai tevékenység kizárólagos, közreműködőként (azaz az SZTE alvállalkozójaként) történő ellátására. A szerződés kötelezte az Affideát, hogy az eszközparkot a korszerű betegellátás érdekében, milyen időközönként cserélje, korszerűsítse.

 

Az Affidea szerződéses kötelezettségei között az is meghatározásra került, hogy milyen módon kell támogatniuk az SZTE oktatási- és kutatási tevékenységét.

 

SZTE_kepalkoto_diagnosztika_1


A 25 éves futamidejű szerződés nem tudta lekövetni az időközben bekövetkező finanszírozási, gazdasági, tudományos és társadalmi változásokat, a jogszabályváltozásokat és ezek folyományaként a felek megváltozó érdekeit. A közbeszerzési eljárással kötött szerződés nem módosítható a felek pillanatnyi érdekei szerint, változás esetén új eljárás kiírására kötelezi a szolgáltatás igénybevevőjét. Ezt abban az esetben lehet megtenni, ha a felek a szerződést felmondják, jelen esetben ez történt.

 

SZTE_kepalkoto_diagnosztika_2


Mivel a Szegedi Tudományegyetem az ország egyik elsőszámú egészségügyi ellátója, a tevékenységet saját maga hatékonyan, gyógyítási, tudományos, oktatási és nem utolsó sorban anyagi érdekeit szem előtt tartva eredményesen tudja működtetni, így nem új szolgáltatási szerződéssel, hanem saját hatáskörben fogja ellátni a régió radiológiai igényeit. Ezt az teszi elsősorban lehetővé, hogy az Egyetem jelentős kormányzati támogatást kapott a teljes eszközpark beszerzésére, ezzel Szeged és a Dél-Alföld lakossága a legmodernebb diagnosztikai eszközpark igénybevételével kerül kivizsgálásra, ellátásra.

 

Szegeden megvalósul az a kormányzati cél, melynek értelmében a stratégiai jelentőségű, államilag finanszírozott egészségügyi ellátásokat állami ellátók végezzék, ennek relevanciáját a jelenlegi járványhelyzet különösen megmutatta.

 

SZTE_kepalkoto_diagnosztika_4


Az oktatás, kutatás, gyógyítás szoros szimbiózisa valósul meg akkor, amikor a képalkotó diagnosztikai tevékenységet teljes vertikumában az SZTE kezeli. Ez egyaránt fogja szolgálni a betegek, az orvosok, az egészségügyi személyzet, a kutatók, a tudósok és a hallgatók érdekeit.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek